Helse Sør-Øst vil tape 26 millioner kroner på at de ikke scorer like godt på kvalitetsmål som brukererfaring og resultat på pasientbehandling.

– Dette er et lite forsøk på å gjøre systemet bedre. Jeg tror 23,8 friske millioner vil gi Helse Midt-Norge muligheten til å satse på medisinsk teknisk utstyr eller andre områder der det er behov, sier helseminister Jonas Gahr Støre til adressa.no.

Lanserer «kvalitetspott»

For noen uker siden la Arbeiderpartiet frem sine planer for helsesektoren i de neste fire årene. Ett av punktene var en «kvalitetspott» som belønner sykehusene for kvalitet. Potten er ca. 500 millioner kroner, og dette er penger som løftes ut av sykehusrammen som deles mellom helseforetakene etter en fordelingsnøkkel.

– Så ser vi på hvilke regioner som er best på kvalitet, og justerer fordelingen etter det, sier Støre.

Han sier den nye ordningen ikke vil føre til nye rapporteringskrav. Det er tre faktorer som avgjør hva som regnes som «kvalitet»:

  • Resultat på pasientbehandling (for eksempel overlevelse etter alvorlig sykdom)

  • Pasientforløpet (for eksempel antall korridorpasienter)

  • Brukererfaring (hvor fornøyde pasientene er)

Noen går i minus

Ministeren sier at to regioner går i pluss: Helse Midt-Norge og Helse Nord. Helse Vest og særlig Helse Sør-Øst går i minus.

– Helse Midt-Norge skulle hatt ca. 71 millioner av den potten vi har tatt ut. Når vi justerer for at de er bedre på kvalitet, særlig resultat og brukererfaring, så sitter de igjen med 95 millioner kroner, sier Støre.

Kritisk lege

Geriatrilege og talsperson for Helsetjenesteaksjonen Torgeir Bruun Wyller har tidligere vært kritisk til den foreslåtte ordningen.

– Det er en stor fare for at dette blir et nytt insentiv for sykehusene til å trikse og jukse med systemet, sa han til Klassekampen for noen uker siden.

Han mente ordningen var nok et forsøk på å innføre mer målstyring i helsesektoren.

– Hva sier du til denne kritikken, Støre?

– Jeg har merket meg den, og dette skal vi følge nøye med på. Nå prøver vi ut dette veldig målrettet, og så må vi evaluere det i ettertid, sier han.

Ordningen settes i gang i år og det er 2014-budsjettet som berøres. Det forutsetter at forslaget blir stående i statsbudsjettet som skal vedtas av det nye Stortinget etter valget.

– Hvis dette viser seg å være en god måte å påvirke resultatene på, vil vi utvide ordningen. Vi vil at pengebruken i økende grad skal styres ut i fra kvalitet, sier Støre.