I helga lanserte trondheimsfirmaet SuperEgo appen «Stopp Bulimi» gratis på app-store. App-utvikler Svein Øverland, som har 20 års erfaring som psykolog, håper appen kan hjelpe både syke og pårørende.

- Vi ønsker å hjelpe folk, enten de har bulimi, er på vei inn i sykdommen, eller er pårørende til en som er syk. Fordelen med digital helse er at alle har tilgang til den. Mange, for eksempel de som bor på små steder, har ikke tilgang til psykolog. Da kan en app være et nyttig verktøy, sier Øverland.

- Så absolutt nyttig

Spiseforstyrrede Øygunn Mediå (25) har slitt med sykdommen siden 2007. Hun er meget positiv til appen.

- Den er den beste jeg har sett i sitt slag, og i alle fall med tanke på at den er norskprodusert. Jeg tror så absolutt den er nyttig for den som er på vei til å bli syk, og også for de som allerede er syke og pårørende.

Mediå forteller at det hele begynte da hun fokuserte på å bli sunnere i 18-årsalderen. Dette ledet til ortoreksi, som igjen utviklet seg til anoreksi. I 2011 utviklet det seg til bulimi, og hun husker fortsatt sjokoladeposen som utløste år med overspising og oppkast.

- Jeg kunne sulte meg hele dagen, for så å spise uavbrutt i to timer, og deretter kaste opp. Det var alt eller ingenting, sier hun.

For Mediå var spiseforstyrrelsen et hemmelig fristed, som gjorde at hun kunne distansere seg fra andre problemer. Men etter hvert ble det ensomt, og hun brukte mye energi på å gjemme sykdommen.

- Jeg brukte lite tid på å finne ut hvordan jeg skulle bli bedre da jeg var skikkelig syk, men jeg skulle gjerne funnet en slik app da jeg begynte å ønske å bli frisk. Appen inneholder mye god info og er på norsk, noe som har vært en mangelvare. Da jeg begynte på veien mot å bli frisk ville jeg gjerne vise informasjon til mine pårørende, og brukte mye tid på å oversette fra engelsk, sier Mediå.

- En annen fordel med en app er at det er enklere å skjule det man leser på mobilen enn om man sitter ved en PC, noe som kan gjøre det enklere å overkomme terskelen for å søke hjelp, mener hun.

Skeptisk

Appen ble lansert søndag, og på halvannet døgn ble appen lastet ned over hundre ganger. I tillegg til en praktisk del med artikler, informasjon og ofte stilte spørsmål, tilbyr appen muligheten til å spille inn lydfiler. Man kan forhåndsbestemme lydfilenes avspillingstidspunkt slik at de spilles av automatisk da man, utifra egne erfaringer, har behov for hjelp.

Tidligere har SuperEgo utviklet andre digitale helseløsninger, som appen «Stopp Selvskade». I etterkant fikk de et stipend på 40 000 fra Norsk Forening for Kognitiv Terapi, som bidro til å utvikle nylanseringen «Stopp Bulimi».

Monica Andersen, ved Regionalt Kompetansesenter for Spiseforstyrrelser avdeling Stjørdal, understreker at hun ikke har sett appen «Stopp Bulimi». Hun stiller seg allikevel skeptisk.

- Generelt sett har jeg ikke troen på en slik app, da bulimi er veldig følelseregulert. Den kan kanskje hjelpe dem som er helt i startgropen til sykdommen, men jeg er litegrann skeptisk. Men nå jobber jeg med de dårligste av de dårlige, og jeg tror ikke en slik app kan hjelpe garvede bulimikere.

Andersen mener det er et poeng hvilken funksjon spiseforstyrrelsen har i livet.

- Bulimi ødelegger jo mer eller mindre livet ditt, og regulerer veldig mye. Hva skal man da gjøre når man ikke overspiser eller kaster opp? Man trenger da trygge, gode relasjoner og vedlikeholdende faktorer, og det tror jeg ikke en app kan tilby. Men til nysyke, eller jenter i tenårene og tidlige tyveår, kan den kanskje ha en effekt.

Eline Matheson Gustafson i Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser har ikke testet appen, men sier:

- En app kan ikke erstatte vanlig behandling, noe jeg heller ikke tror den er ment å gjøre. Men den kan være et supplement til behandling. Det er også mange som vegrer seg for å søke hjelp, da det ofte kan være en høy terskel. Så om noen kan bruke dette som støtte i vakuumet før de søker hjelp, og det fungerer for noen, er det en god ting.

- Aldri for sent

App-utvikler Øverland forstår skepsisen:

- Man skal aldri stole for mye på en app. Apper kan være farlige, men det kan gjelde det meste. Man må sjekke kvalifikasjonene til de som lager appen, og jeg skulle gjerne sett at helsemyndighetene kom på banen med et regelverk eller kvalitetssikring rundt det. Både jeg og Finn Skårderud (strategisk rådgiver i SuperEgo) er fagpersoner med høy kompetanse innen psykisk helse, og vi føler derfor vi kan tilby en «app-prøvbarhet».

Øygunn Mediå er fortsatt ikke helt frisk fra spiseforstyrrelser generelt, men lider ikke lengre av bulimi. På spørsmål om hun tror appen kunne ha hjulpet henne da hun var på sitt sykeste, sier hun:

- Jeg mener at det aldri er for sent med mindre man er død, uansett om man har hatt spiseforstyrrelser i ett år eller 16 år. Det er jeg sikker på. Jeg tviler sterkt på at noen kan bli verre av å bruke appen, heller tvert i mot!

NB: Appen er foreløpig kun lansert for Apple-telefoner, men vil bli tilgjengelig også for Android neste uke.

Svein Øverland er fornøyd med mottakelsen av appen så langt. Foto: SuperEgo
Øygunn Mediå har slitt med spiseforstyrrelser siden 2007, og er meget positiv til appen. Foto: Glen Musk