Gulczynski, som er opprinnelig fra Polen, ble funnet ikke langt fra seilflyet ved fjellet Hatten, innenfor Dovrefjell- og Sunndalsfjella nasjonalpark, mandag. Den omkomne og flyet ble funnet på vel 1700 meter høyde rett nord for Dombås etter at det ble meldt savnet torsdag kveld. Flygeren ble funnet utenfor flyet.

- Vi kan bekrefte at flygeren hadde utført et nødutsprang med fallskjerm, men vi vet ikke hvorfor eller noe om omstendighetene rundt dette. Det ønsker vi heller ikke å spekulere i, og vi avventer Havarikommisjonens analyser og rapport rundt ulykken, sier Jørn Morten Sletta ved Dovre og Lesja lensmannskontor til Adresseavisen.

Vanskelige leteforhold

Sletta understreker at det var målrettet og strukturert arbeid fra alle involverte som gjorde at den omkomne og seilflyet ble funnet mandag. Men flere har stilt spørsmål om hvorfor det tok så lang tid å lokalisere mannen og flyet. Seilflyet er enseters seilfly av typen ASW 24.

- Årsaken til at vi ikke fant ham før, er lavt skydekke og snø på bakken. Grunnen til at vi søkte ekstra i det området han ble funnet mandag, er at forsvaret hadde et radarplott på et ukjent fly i området som stemte det med tidspunktet seilflyet ble meldt savnet. I tillegg fikk politiet informasjon om at hans mobiltelefon ga innslag på basestasjoner som tydet på at flyet hadde gått nordover, og ikke sørover som vi først trodde, sier Sletta.

- Fantastisk innsats

- Vi har søkt i over 4000 kvadratkilometer etter mannen og flyet, i Oppland, Hedmark, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og i Sogn og Fjordane - og det har vært en fantastisk innsats fra alle som har vært med i søket. Også flymiljøet med sine ressurser i luften har stilt opp mye i søket - og har vært til uvurderlig hjelp. Også de pårørende til den omkomne er imponert over hvilke ressurser vi stiller opp i slike leteaksjoner. Jeg vil rette en stor takk til alle involverte, sier Sletta.

Statens havarikommisjon for transport hentet ned vraket av seilflyet tirsdag. Nå vil seilflyet bli undersøkt grundig, og Havarikommisjonen mener at det er gode sjanser for at de vil kunne gi en forklaring på hva som har skjedd, ifølge avisa vigga.no.