Den såkalte "Kvartetten for nasjonal dialog", som startet opp i Tunisia i 2013, ble i dag presentert som vinnerne av Nobels fredspris. Kvartetten av fire sivile organisasjoner, deriblant arbeidere og advokater, startet en fredelig prosess da landet sto på kanten av borgerkrig. Dette har ført landet inn på en kurs mot demokrati og fred, sa Nobel-komiteen leder Kaci Kullmann Five, da hun onsdag ledet sin første utdeling av Nobel-prisen som ny komite-leder.

Det er følgende organisasjoner som får Nobel-prisen, i form av Kvartetten for nasjonal dialog:

* Fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail).

* Arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat).

* Menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme).

* Den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

Med stor moralsk autoritet og en rolle som mekler, har denne kvartetten ifølge Nobel-komiteen lykkes i arbeidet med fred og grunnleggende rettigheter - i motsetning til mange andre land som var med i den såkalte arabiske våren. En viktig forutsetning for at det kom til frie valg ifjor høst, var arbeidet disse organisasjonene gjorde med forankring og dialog i befolkningen og inn mot myndighetene.

Unik utvikling

Den arabiske våren hadde sitt opphav i Tunisia i 2010-2011, men spredte seg raskt til en rekke land i Nord-Afrika og Midtøsten. I mange av disse landene har kampen for demokrati og grunnleggende rettigheter stanset opp eller blitt slått tilbake. I Tunisia har man derimot sett en demokratisk utvikling basert på et levende sivilsamfunn, med krav om respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

- Utviklingen i Tunisia etter det autoritære Ben Ali-regimets fall i januar 2011 er unik og bemerkelsesverdig av flere grunner. For det første viser den at islamistiske og sekulære politiske bevegelser kan samarbeide og oppnå betydelige resultater til landets beste, fortalte Kaci Kullmann Five i forbindelse med utdelingen onsdag.

Jasmin-revolusjonen

Nobel-komiteen mener kvartetten for nasjonal dialog har ført videre det viktigste i den såkalte jasmin-revolusjonen, slik at den ikke gikk tapt i Tunisia. Mer enn noe annet så er denne prisen et håndslag til det tunisiske folk, mener komiteen, som håper dette blir et eksempel til etterfølgelse for andre land.

- Tunisia står foran store politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer. Den Norske Nobelkomite håper at årets pris vil bidra til å trygge demokratiet i Tunisia og være til inspirasjon for alle som ønsker å fremme fred og demokrati i Midtøsten, Nord-Afrika og verden for øvrig, sa Kaci Kullmann Five i forbindelse med utdelingen.

- Kvartetten trådte inn i et make or break-moment i tunisisk historie, sa Kullmann Five også i etterkant av presentasjonen onsdag.

Tildelingen kom nok som en overraskelse på mange, som holdt Tysklands forbundskansler Angela Merkel som klar forhåndsfavoritt for sitt arbeid med flyktningekrisen.

Slik foregikk valget

Nobelkomiteens sekretær, som også er direktør for Det norske Nobelinstitutt, har i samråd med komiteen satt opp kandidatene verdige til å bli satt på «kortlisten». Den består av om lag 20 personer og organisasjoner som er vurdert nærmere, skriver Wikipedia. Nobelkomiteens eksperter skriver redegjørelser om disse, som komitemedlemmene skal lese. Deretter har altså Den norske Nobelkomite fattet avgjørelsen om hvem som blir årets vinner.

Angela Merkel var favoritt

Merkel var før utdelingen nevnt som stor favoritt. Hun ble for mange et symbol på et menneskelig ansikt i Europa da flyktningekrisen eskalerte i sommer, og det skal være håndtering av krisen som gjør henne populær blant spillerne. Hun topper også listen til Kristian Berg Harpviken, direktøren ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Også utenriksministrene Mohammad Javad Zarif (Iran) og John Kerry (USA), Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Timoleón Jiménez ble nevnt som mulige vinnere av Harpviken, sammen med den russiske avisen Novaja Gazeta, bloggeren Raif Badawi fra Saudi Arabia, legen Denis Mukwege fra Kongo, samt varsleren Edward Snowden.

Blair på bunn

Merkel var etterfulgt av den katolske presten Mussie Zerai og den kongolesiske presten Denis Mukwege, i Braodds' og Oddscheckers oversikt. Bunnplasseringen på bettingselskapet Ladbrokes ' liste var David Cameron og Tony Blair.