Det kom frem da statsministeren nå i formiddag redegjorde for situasjonen i Syria, landene rundt og flyktningstrømmen til Europa og Norge.

- Hver flyktning koster en million kroner de første fem årene, mindreårige flere millioner. Flyktningsituasjonen vil koste mange milliarder kroner allerede neste år. Dersom 40–50 000 får opphold, vil det koste 40–50 milliarder kroner de neste fem årene, sa statsminister Erna Solberg.

Statsministeren slo fast at Norge skal gi et godt og forsvarlig, men nøkternt tilbud.

Hun varsler bruk av telt og endringer til den økonomiske støtte som blir utbetalt – og at en større andel av kostnadene dekkes over det ordinære bistandsbudsjettet.

- Krevende

Bakteppet for statsministerens redegjørelse er situasjonen i Syria, landene rundt og flyktningstrømmen til Europa og Norge.

Det anslås at inntil 60.000 asylsøkere kan komme til Norge innen utgangen av 2016, hvis ikke situasjonen i Syria blir endret dramatisk.

- Situasjonen er svært krevende. Men vi skal huske at det handler om menneskeskjebner. Om syriske småbarnsfamilier som risikere livet for å slippe unna bomberegnet. Noen avslutter reisen på et mottak i Norge, sa statsminister Erna Solberg da hun innledet i Stortinget.

Solberg slo fast at syrerne som kommer til Norge har grunnleggende et beskyttelsesbehov, men advarte mot å opptre naivt overfor de mange som kommer fra trygge omgivelser fra balkanlandene.

- Det påhviler verdenssamfunnet å gi beskyttelse i henhold til FN-konvensjonen, sa Solberg.

Etterlyser forsterhjem

Statsminister Erna Solberg erkjente i Stortinget tirsdag formiddag at mottak og registrering av asylsøkerne ikke har gått knirkefritt, men bedyrer at regjeringen nå jobber på spreng med situasjonen. Hun berømmet kommunene for deres innsats med bosetting, men gjorde det også klart at innsatsen må forsterkes. Statsministeren kom også med en oppfordring direkte til det norske folk – og ba familier åpne hjemmene sine og bli fosterforeldre til enslige mindreårige asylsøkere.

- Her har folk virkelig en mulighet til å gjøre en forskjell.

LES MER: Allerede lørdag varslet Frp og Høyre innstramminger

Gir mer penger

Etter redegjørelsen til statsminister Erna Solberg skal Stortinget tirsdag ettermiddag vedta en tilleggsbevilgning for 2015, som trengs på grunn av den kraftige økningen i antallet asylsøkere til Norge.

LES MER: Gir Anundsen mer enn han ba om

Regjeringen ba om 227 millioner ekstra, mens kommunal- og forvaltningskomiteen bestemte seg torsdag for i første omgang øke rammen til 284 millioner kroner.

Etter alt å dømme må ekstra penger på bordet allerede i år. Disse bevilgningene tar nemlig bare høyde for 16 000 asylankomster. UDI har nå anslått at det kan komme 23000 asylsøkere til Norge før året er slutt.