Miljøpartiet De Grønne ligger på topp i kvinneandel med 53 prosent.

Undersøkelsen som NRK har foretatt av de nye kommunestyrene viser at MDG og partiene på venstresiden har størst kvinnerepresentasjon. MDG, SV og Rødt ligger på samme nivå og har alle flere kvinner enn menn i kommunestyrene.

Senterpartiet har 48 prosent kvinner og Arbeiderpartiet og Venstre har begge 43 prosent kvinnerepresentasjon. Høyre ligger på 39 prosent, KrF har 34 prosent og Fremskrittspartiet har færrest med 32 prosent.

- Ikke tid til helsestudio

MDGs talsperson og varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, sier til NRK at partiet har vært bevisst på å oppmuntre lokallagene til å nominere kvinner på topp.

– Politikk tar tid. Politikken er min hobby, jeg har ikke tid til å være i helsestudioer. Slik sett blir det et verdivalg for meg hva jeg bruker tid på, sier Opoku.

Mest kvinner i store kommuner

Undersøkelsen viser også at kvinneandelen i gjennomsnitt er høyere i de 20 største kommunene enn for landet ellers. Kvinneandelen på landsbasis ligger på 38 prosent.

Helge André Njåstad i Frp er ikke urolig over tallene, men sier til NRK at partiet trenger flere kvinner. KrFs Geir Jørgen Bekkevold kaller tallene for dårlige.