– Etterretningstjenesten følger kontinuerlig den militære aktiviteten i våre nærområder og nordområdene og vi varsler om eventuelle avvik fra normalbildet til norske myndigheter. For å sikre at vi har et mest mulig korrekt bilde av aktiviteten, samarbeider vi med allierte nasjoner, sier sjef for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, til VG.

SAR-fartøy

Onsdag navnga den amerikanske avisa New York Times det russiske skipet og siterer anonyme etterretningskilder på at det, som i internasjonale skipsregistre er oppført som et SAR-fartøy – såkalt Search and Rescue, i realiteten er et spionskip, skriver aldrimer.no.

Overfor VG understreker Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) at skipet seiler langs norskekysten i henhold til alle lover og regler.

Den russiske ambassaden i Oslo kunne ikke kommentere saken da avisa tok kontakt mandag ettermiddag.

Frykter sabotasje

De siste månedene har skipet blitt observert utenfor Karibia, det vestlige Atlanterhavet og ifølge amerikanske myndigheter for nær amerikanske installasjoner, skriver New York Times.

Ifølge avisa frykter enkelte amerikanske forsvarskilder at Russland driver omfattende kartlegging av undersjøiske, fiberoptiske kommunikasjonskabler.

Formålet kan også være å drive avlytting. 95 prosent av den globale kommunikasjonstrafikken går via undersjøiske kommunikasjonskabler, og amerikanske forsvarskilder frykter at disse kan saboteres i en konfliktsituasjon.

Yantar er eid, bygget og drevet av den russiske marinen og ble satt inn i tjeneste i mai