De har hastejobbet, Frp-nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentantene Åse Michaelsen og Christian Tybring-Gjedde.

På partiets dramatiske gruppemøte forrige onsdag ble det klart at Frp på Stortinget ikke var tilstrekkelig fornøyd med Høyre/Frp-regjeringens foreslåtte tiltak til innstramminger i asyl og innvandringspolitikken.

Frp-nestlederen har derfor ledet et utvalg innad i Frps stortingsgruppe som har utformet lovendringsforslag for å stramme inn asyl- og flyktningpolitikken.

Frp-ledelsen er splittet om håndteringen av flyktningsituajsonen. .

Overfor Aftenposten letter Tybring-Gjedde på sløret.

- Mange av tiltakene het det at Regjeringen skulle «vurdere». Vi har konkretisert og forsterket tiltakene som Regjeringen kom med, sier Tybring-Gjedde.

- I tillegg har vi styrket innstrammingen med ytterligere tiltak hentet fra rapporten til Frps Bærekraftutvalg, legger Frp-representanten til.

Utvalget foreslår blant annet:

  • Ytterlige skjerping av vilkårene for familiegjenforening.

  • Ytterligere skjerping av vilkårene for familieetablering.

  • Ta initiativ overfor Europa for rask etablering av asylsentre.

  • Stå utenfor EU-initiativet om relokalisering av flyktninger.

  • Umiddelbar stenging av grensa over Storskog i Finnmark.

- Kan ikke skylde på hemmelig spill

Mer konkret ønsker Tybring-Gjedde enn så lenge ikke å være. Utvalgets arbeid skal nå tas videre av parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik.

- Det viktigste er å få til tiltak som redusere strømmen av flyktninger. Vi må få til en bedre og bærekraftig innvandring. I dag er strømmen så sterk, at det lar seg ikke endre uten tiltak som virker, sier Tybring-Gjedde til Aftenposten på telefon fra Brussel.

Fredag møttes Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité. Der var utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen til stede, og blant sakene som ble diskutert var muligheten for å stenge grensa til Russland over Storskog i Finnmark.

Meget uklokt akkurat nå, var beskjeden fra utenriksministeren.

- Det er ikke aktuelt nå, ble det sagt på fredag. Men nå er forbi. Og bare siden fredag har det kommet mange hundre over grensen. Det er vanskelig å gjemme seg bak at man jobber i diplomatiet med dette når det kommer tusenvis til Norge fra Russland, sier Tybring-Gjedde, og fortsetter:

- Vi har en plikt som stortingsrepresentanter til å gjøre noe med sitausjonen, og ikke skylde på et slags hemmelig spill i kulissene.

Flyktningkrisen nådd et politisk kokepunkt i uken som gikk. Per Sandberg ba KrF bytte side - Sylvi Listhaug langet ut mot «godhetstyranniet».

- Så viktig er det ikke å sitte i regjering

Det fremstår litt uklart hvordan Frp-utvalgets arbeid skal behandles videre. Ifølge Tybring-Gjedde er et alternativ at det legges frem på partiets gruppemøte onsdag, og videre samkjøres med Høyre før de nye tiltakene presenteres for støttepartiene Venstre og KrF.

- Er dette ment som krav eller som utgangspunkt for nye forhandlinger, i første rekke med Høyre?

- Hvis Høyre vil endre i detaljer og gjøre noen justeringer, så kan vi sikkert få til det. Men begynner de å fjerne punkter, så kan det være vi sier at «dette går ikke», og kanskje må vi tilbake til stortingsgruppen, sier han.

- Så viktig er det ikke å sitte i regjering, det viktigste er situasjonen for landet vårt. Men det er jo klart fra tidligere hvor jeg står i spørsmålet om regjeringsdeltakelse når det gjelder akkurat dette - og det er det delte meninger om hos oss.

Statsminister Erna Solberg på hemmelig tur til flyktningleir i Libanon. Her forklarer hun hvordan flyktningkrisen vil endre Norge.

Ordknapp Frp-topp

Aftenposten var tidligere i dag i kontakt med nestleder Per Sandberg, som henviste til parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik for spørsmål om status på partiets arbeid med innstrammingstiltakene.

Nesvik var imidlertid lite lysten på å utdype arbeidet.

- Dette arbeidet har ingen «status», vi har bare bedt om å få innspill, sier Nesvik.

- Er dette innspill som dere skal gå til Høyre med, eller til departementet?

- Ingen kommentar, svarer han.

- Vi kan vel kalle det en trøstepremie

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland gjør det følgende klart overfor Aftenposten:

- Når det gjelder grensen til Russland, henviser jeg til utenriksministeren og til justisministeren, og ingen andre. Dette er ikke noe vi snekrer sammen her på huset, og politikken må være i henhold til våre internasjonale forpliktelser.

Etter det Aftenposten forstår, skal de parlamentariske lederne i regjeringspartiene møte Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide enten i kveld, eller i morgen tidlig.

Der kommer Høyre og Frp til å presentere en felles kravliste, og etter det Aftenposten erfarer er stenging av grensen over Storskog neppe på den listen.

Parallelt med at Frps interne utvalg har jobbet videre med Regjeingens innstrammingstiltak, har nemlig Høyre gjort det samme.

I gruppen har Helleland, Mudassar Kapur og Ingjerd Schou sittet. I tillegg har statsminister Erna Solberg, grunnet sitt sterke personlig engasjement og kjennskap til sakfeltet, deltatt og lagt føringer for arbeidet. Statsekretær ved Statsministerens kontor, Marit Berger Rølsland, har også deltatt.

En Høyre-kilde på Stortinget karakteriserer Frp-utvalget på følgende vis:

- Vi kan vel kalle det en trøstepremie for at de tapte voteringen i stortingsgruppen sist onsdag.

Årsaken til at både Høyre og Frp på Stortinget har konkretisert Regjeringens forslag, skal være et ønske om fortgang i prosessen. Fra flere hold sies det at dette arbeidet skal pågå parallet med det ordinære budsjettarbeidet.

Etter det Aftenposten erfarer, ønsker både KrF og Venstre et bredt forlik om asyl- og innvandringstiltak der også Arbeiderpartiet inngår, særlig dersom det skal gjennomføres hastetiltak som blir unntatt den ordinære prosessen med høringer.