Under sin to dager lange forklaring i Nord-Troms tingrett har 30-åringen insistert på at han ikke har planlagt de seksuelle overgrepene han påførte barn på mellom fire og seks år mens han var på jobb i barnehagen.

Ikke misbrukt selv

Mannen har innrømmet å ha forgrepet seg mot 15 av de 17 barna som er omfattet av tiltalen. Handlingene spenner fra gjentatt seksuell omgang til fotografering i seksualiserte situasjoner.

30-åringen avviser bastant at han selv har vært utsatt for seksuelle overgrep i sin barndom og oppvekst. Han klarer ikke å tidfeste når egen lyst til å utføre pedofile handlinger oppsto. Han ville jobbe med barn, men hadde ikke seksuelle motiver da han for åtte år siden ble ansatt i barnehagen i Tromsø.

Men for 2-3 år siden oppdaget han at barna hadde tatt bilder av rumpene til hverandre med barnehagens kamera.

– Jeg sa fra til de andre voksne i barnehagen og slettet bildene. Dette er den situasjonen jeg husker som trigget meg. Etter dette begynte jeg selv å ta bilder, forklarte han i retten onsdag.

Presset til å innrømme

Psykologspesialist Paul Nøttestad er rettslig oppnevnt sakkyndig. Han ville vite mer om måten bildene ble tatt på og viste til en bildeserie som startet med et morobilde og endte i et kraftig seksualisert motiv.

– Ser du ikke at du forleder barn, spurte Nøttestad.

– På en måte gjør jeg det. I denne situasjonen ja. Ellers benyttet jeg meg av at de var nakne, svarte tiltalte som etter hvert måtte innrømme at bildene og overgrepssituasjonene ikke alltid var impulsive, men noen ganger planlagt.

30-åringen insisterer på at han aldri ville gjøre barna noe vondt. Han sier han har vært «selektiv», plukket ut dem han hadde nærmest forhold til og rett og slett spurt om lov.

– Ville sagt fra

Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen spurte tiltalte om hvordan han mente at en fireåring kunne vurdere det å være med på bildene.

– Ut fra alder er ikke barnet i stand til å vurdere konsekvensene. Men ut fra relasjonen vi hadde, ville barnet sagt fra hvis hun ikke ville, svarte tiltalte.

Drivkraften var like mye å få et kick der og da som å tilfredsstille en vedvarende pedofil lyst, sier 30-åringen.

– Jeg får kanskje tilfredsstilt noen spenningsgreier der og da, men føler ikke en vedvarende tilfredsstillelse, sa han i retten.

«Abstinens»

Den største frykten hans var å bli oppdaget, og at ungene han hadde forgrepet seg på, skulle oppføre seg annerledes. Men han fortsatte fordi det var mulig, fordi forholdene lå til rette, og for å mette det han i avhør har beskrevet som en «abstinens».

Ingen av overgrepene skal ha skjedd i lokalene til avdelingen han var ansatt.

Han utnyttet alltid situasjoner der han var alene med barna, forklarte han.

Aktor, Torstein Lindquister, undret på om det var noen systemfeil som gjorde at 30-åringen ikke ble oppdaget.

– Burde noen andre stoppet deg, spurte Lindquister.

– Jeg har ikke tenkt på det, faktisk. Men det er ingen andre voksne i barnehagen som hadde grunn til å oppdage noe. Skulle dette forhindres, måtte det være ved at det alltid var flere voksne i lag på tur, sa tiltalte.