– Jeg håper å bli en nestleder som sprer humør og entusiasme. Det blir litt mindre protestantisk arbeidsmoral og litt mer moro, sier Valen til NTB.

Søndag ble han klappet inn av landsstyret som ny nestleder i SV etter Bård Vegar Solhjell. Noe politisk linjeskifte ligger det ikke an til. Kjente saker som likestilling, økonomisk utjevning og klimapolitikk blir viktige også for Valen.

– Jeg og Bård Vegar er enige om det aller meste. Innen fordeling og klima er vi helt på linje, sier Valen.

Ingen fløystrid

Bård Vegar Solhjell har vært nestleder i SV siden 2007. Han har hele tiden blitt sett på som en eksponent for høyresiden i SV, i motsetning til partileder Audun Lysbakken og den andre nestlederen Oddny Miljeteig.

Men at venstresiden nå har full kontroll i partiet, vil ikke Valen gå med på.

– Fløyoppfatningen i SV er utdatert. Jeg tilhører en generasjon i partiet som opplever det som noe helt nytt å være i opposisjon. Vår generasjon har en annen måte å målbære radikale ideer på enn generasjonene foran oss, sier Valen.

Han vil gjerne ta SV inn i en ny rødgrønn regjering ved valget i 2017.

– Jeg er helt åpen for å samarbeide med Arbeiderpartiet i regjering dersom vi får gjennomslag innen omfordeling, klima og skole. Ap må vise vilje til politisk endring, noe partiet ikke gjør nå, sier Valen.

Energi

Valen er SVs finanspolitiske talsperson og har vært innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag siden 2009. I tiltredelsestalen under landsstyremøtet på Tøyen i Oslo søndag røpet han at han vil lene seg til to personer som nestleder.

– Den ene er kona mi og den andre er Finn Gustavsen, sa Valen og slo fast at den gamle SF- og SV-høvdingens politiske kamp mot sosial ulikhet og økonomiske forskjeller vil bli en rettesnor også for ham.

Ifølge valgkomiteens leder Steinar Nørstebø var 30 ulike navn spilt inn som mulige nestledere i partiet. Komiteen samlet seg likevel raskt om Valen.

– Vi får en svært tydelig, debattsterk og visjonær nestleder som kan føre de liberale og grønne verdiene videre, sa Nørstebø og la til at Valens energi også vil komme godt med.

Energien kommer til uttrykk i debatter, men ikke minst på scenen. Valen har flere musikalske prosjekter, blant dem elektronikabandet Amish 82. Han er som SV-ere flest ihuga republikaner og NATO-motstander.

– Men jeg er den eneste i stortingsgruppa som ikke har barn, legger han til med et smil.

Manglet motivasjon

Bård Vegar Solhjell kunngjorde tidligere i år at han ønsket avløsing som nestleder, et verv han har hatt siden 2007. Solhjell var kandidat til å etterfølge Kristin Halvorsen som partileder, men SV samlet seg i stedet om Audun Lysbakken.

Han sier til NTB at han manglet motivasjon til å fortsette som nestleder.

– Det føles litt rart å gi seg, men jeg skal jo fortsette å møte på Stortinget. Samtidig ser jeg fram til å ha litt mer fri i helgene og et litt roligere liv for en periode, tilføyer han.

Solhjell har foreløpig ikke tatt stilling til om han vil søke gjenvalg til Stortinget i 2017.

– Det vi jeg gi valgkomiteen beskjed om når den tid kommer, sier han.