Det fortalte en kvinnelig barnehageassistent som i to år har arbeidet på samme avdeling som den trønderske 30-åringen som er tiltalt for seksuelle overgrep mot 17 barnehagebarn i Tromsø.

Hun hadde reagert på kollegaens nære og intime omgang med barna, men ikke hatt mistanke om at han hadde utsatt dem for overgrep.

– Det var alltid noe jeg ikke klarte å sette fingeren på. Da han ble pågrepet, var det som om mange brikker falt på plass, forklarte hun i retten tirsdag.

Les også: - Utsatte barn for overgrep i forbindelse med lek og stell

– Har utnyttet sin stilling

30-åringen erkjenner straffskyld i to av de tre mest alvorlige tiltalepunktene som omfatter gjentatt seksuell omgang med tre barnehagebarn. Disse tiltalepunktene har en strafferamme på 21 års fengsel, og er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten.

Den tiltalte ble ansatt i den private barnehagen i Tromsø i 2008. Påtalemakten mener han har utnyttet sin stilling til å få tilgang til barn. 30-åringen har i avhør hevdet at han er pedofil og bedt om å bli satt i isolasjon i Tromsø fengsel.

30-åringen ble pågrepet 6. mai i år, bare timer etter at et foreldrepar kontaktet politiet med en bekymringsmelding.

Dommeravhør

Det ble startpunktet for den mest omfattende etterforskningen politiet i Tromsø noen gang har gjennomført. Rundt 60 barn er avhørt i saken, og VG kunne mandag fortelle at det vil bli lagt fram 13 dommeravhør av i alt åtte barn under rettssaken i Nord-Troms tingrett.

Aktor, Torstein Lindquister sa i sitt innledningsforedrag at dommeravhør av barnehagebarn innebærer flere utfordringer. De har manglende ordforråd for å beskrive hva de kan ha vært utsatt for.

– De er også lojale mot avtaler de har inngått med voksne. Noen er ikke i stand til å fortelle hva de har vært gjennom, og noen lukker seg helt i avhørssituasjonen. Det er derfor grunn til å tro at det foreligger en underrapportering, sa Lindquister i retten.

Nord-Troms tingrett har satt av 14 rettsdager fram til 11. desember til å behandle saken.