Julemarsipanen kom i butikkene i september, julegrana ble tent 29. november og julekonsertene har for lengst begynt. Det er ikke lett å bli klok på når man skal starte julefeiringa nå til dags.

1. desember er for mange den første dagen i jula, og en del unner seg den første julebrusen eller en bit av julegodteriet. Butikkene har for lengst fylt hyllene med julevarer, og kanskje har du allerede kjøpt din første julegave.

Men slik har det ikke alltid vært, ifølge folkeminneforsker og forfatter Ørnulf Hodne. For når starter egentlig jula?

SE VIDEO: Her feller han juletreet med hagle

Julaften - et merkelig fenomen

- Ja, det kan du virkelig spørre om. I dag begynner folk å markere jula flere uker og kanskje måneder før den egentlig starter, forteller Hodne.

Han har full forståelse for at folk i dag kan bli forvirret over når høytida virkelig setter i gang. Historisk sett er svaret derimot enkelt, men kanskje overraskende for noen.

- Julaften er egentlig et merkelig fenomen. Den har blitt folkets julefeiring og har tatt helt over for det som er den offisielle høytidsstarten, nemlig 1. juledag. Historisk sett er det da jula starter, forklarer folkeminneforskeren.

Både i kirka og hjemme

Tradisjonen med at julaften er den viktigste dagen i jula, kom ifølge Hodne så tidlig som på 1800-tallet. Siden har det spredt seg både til private og religiøse markeringer.

- 1. juledag er også den offisielle høytidsdagen i kirkeåret. Men er man i kirka på julaften og 1. juledag, så er det ingen tvil om når det er mest folk der. Det er julaften, helt klart. Det har skjedd en merkelig forskyvning, sier Hodne, som blant annet har skrevet boka «Jul i Norge».

Handelsstanden først ut

Selv har han allerede fått julekort med ønsker om god jul, og mener handelsstanden må ta deler av skylda for at tradisjonene har endret seg så mye.

- Det er nok der jula starter først. Jeg tror ikke alle lenger er klar over at det er 25. desember som er den offisielle starten for jula. Hele desember er fylt med julekonserter og mange arrangerer også selskap. Tidligere startet man med selskap 2. juledag, mens nå lander man nærmest i romjula, da man egentlig skulle feiret mest, forklarer folkeminneforskeren.

Feiring 6. januar

Og når man først er i gang med å finne ut når jula egentlig starter, så kan det jo også være lurt å oppklare når den egentlig skal avsluttes.

Ifølge enkelte julesanger varer jula helt til påske. Det er nok ikke mange som drar det så langt, men om du er lysten på en ekstra fest, så kan datoen 6. januar være verdt å merke seg.

- Da er jula offisielt over, og tradisjonelt ble dette feiret. Da var det stor fest, og man kalte dagen for «gamle juledagen». Denne ble like mye feiret som 1. juledag, forteller Hodne, som opplever at denne tradisjonen har forsvunnet helt.

- Nå er jula nærmest helt over når nyttårsaften er ferdig. Men vil man virkelig dra jula ut så langt som mulig, så holder man på til 13. januar. Da er det virkelig helt slutt, sier Hodne.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Folkeminneforsker og forfatter Ørnulf Hodne. Foto: Universitetet i Oslo