Telyset sto inne i et keramikkhus da det tok fyr. Vognild-Olsen synes situasjonen var svært skremmende.

- Det luktet brent, og jeg kjente at huset ble veldig varmt. Flammene tok helt av, og talget brant. Jeg fikk ikke til å blåse det ut, sier Vognild-Olsen til Adresseavisen.

Oppdalingen er bosatt i Oslo, og tenner lyshuset ofte. Hun har aldri opplevd noe lignende og mener det må være noe galt med lyset som ble brukt.

- Tidligere har jeg bare brukt Ikea-lys, men disse var av merket Asp-Holmblad kjøpt på Kid Interiør. Jeg har tenkt å levere dem tilbake, sier Voghild-Olsen.

- Ingen feil med lysene

Mette Paulsen er direktør for det danske merket Asp-Holmblad som lager telysene. Hun avviser at det er noen feil med deres varer, men forteller at de har fått mange tilbakemeldinger på lignende lyshus i Danmark, og mener feilen ligger der.

- Det er ingen feil med lysene. Problemet er at det er for lite lufting i disse lyshusene, og det blir en overtenning. Det blir som en fakkel, og det kan føre til brann, sier Paulsen.

For lang brenntid

Lyshusene har blitt svært populære, og finnes i forskjellige fasonger og størrelser, og kommer fra ulike merker. Paulsen mener problemet ligger i at telysene som selges i de nordiske landene, i hovedsak har for lang brennetid for slike hus.

- Vi får stort sett kjøpt telys med seks timers brennetid. Jo lengre brennetid, jo høyere varme. I Kähler-husene, som vi har fått mest tilbakemeldinger på, står det at man skal bruke lys med fire timers brennetid. Forbrukerne leser ikke sikkerhetsinstruksen, og det er hovedproblemet, sier Paulsen.

Kähler svarer

Det danske designmerket Kähler har hørt om hendelser med deres lyshus, og er enig med lysdirektøren.

- Det er kjent at teslyshus og lykter kan bli overopphetet ved manglende lufttilførsel. Nettopp for å minimere risikoen har vi valgt å legge ved en bruksanvisning i lyshusene våre. Der forklares det at det kun skal brukes telys med en brennetid på fire timer. Vi har imidlertid hørt om at feil bruk har ført til overoppheting, sier PR-sjef Gitte Sarlvit til adressa.no.

Tester produktene

Vognild-Olsen kjøpte lyshuset sitt på Kremmerhuset. Der fikk hun ikke med noen sikkerhetsinnstruks, men Kremmerhuset mener deres produkter skal være sikre.

- Vi tester produktene våre før produksjon. Det er viktig at det er hull i toppen slik at varmen går igjennom, sier innkjøper i Kremmerhuset, Mari Løkken.

Brannvesenet advarer

Leder for forebyggendeavdelingen i Trøndelag brann- og redningstjeneste, sier at dette er en kjent problemstilling.

- Man må være oppmerksom på at det ikke skal være for tette beholdere, og i et lyshus er det en fare for at det blir for varmt. Desember er en måned hvor flere bruker levende lys, og det øker antallet boligbranner, sier Anna-Karin Hermansen.

Hun påpeker at man alltid må være påpasselig ved bruk av levende lys og at de alltid må slukkes før du forlater rommet.

- Statistikker viser at desember er en måned hvor flere hus brenner, enn ellers i året. Folk må være flinke til å lese bruksanvisningen på produkter de kjøper, og være forsiktige, sier Hermansen.

Solveig Marie Vognild-Olsen synes det var skremmende at lyshuset ble så varmt. Foto: Privat
Det var i et lyshus av denne typen at telyset tok fyr. Foto: Kremmerhuset
- Det er for lite lufting i disse lyshusene, sier Mette Paulsen, direktør i Asp-Holmblad. Foto: Privat
Anna-Karin Hermansen er leder for forebyggendeavdelingen i Trøndelag brann- og redningstjeneste.