Politiet har den siste uken aksjonert mot personer som besitter, bruker eller selger skadelig programvare i Norge. Mandag opplyser Kripos at fem menn fra 16 til 24 år er pågrepet. Det er gjort beslag av større mengder datautstyr, og en rekke kontoer på internett.

Programvaren som er funnet hos flere av de siktede er en type skadevare som kalles Remote Access Trojan, forkortet RAT. Denne skadevaren er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner – dermed kan man for eksempel logge andres tastetrykk, hente ut passord og personlig informasjon, stjele dokumenter, bilder og videoer og se andres webkamera i sanntid.

I en pressemelding opplyser Kripos at flere av de siktede erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år, og at en av de siktede erkjenner å ha drevet en nettbutikk som selger skadevare.

Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller trojanske hester.

– Viktig tiltak

– Dette er unge personer som vi håper vil slutte med sin aktivitet ved at politiet nå aksjonerer. Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet. Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos.

De norske aksjonene er en del av den Europol-initierte aksjonen OP Falling STAR som retter seg mot datakriminelle i europeiske land. Denne uka er det gjort pågripelser i Romania og Frankrike, i tillegg til i Norge.

Skadevare

Europols satsing mot datakriminalitet har som mål å ta kriminelle som driver med datakriminalitet på alle nivåer, fra organiserte bakmenn og utviklere til unge personer som bruker og besitter skadevare.

Pågripelsene i Norge har skjedd i Romerike politidistrikt, Sør-Trøndelag politidistrikt, Nord-Trøndelag politidistrikt, Telemark politidistrikt og Hordaland politidistrikt.