Det var ikke problemfritt for veganer Thomas Hvål Olsen å få resten av familien til å feire vegansk julaften for noen år tilbake.

- Det satt ganske langt inne, og det har vært mye krangling om julemat i min familie, forteller den kjente bloggeren til Adresseavisen.

Er det ribbe, pinnekjøtt eller Pizza Grandiosa som er den mest miljøvennlige julemiddagen?

- Negative minner

Han ble vegetarianer da han var 12 år gammel, av etiske årsaker. I 2007 ble han veganer og kuttet ut melk, egg og andre animalske produkter.

- De hadde sterke minner og tradisjoner knyttet til en tradisjonell julemiddag, mens jeg hadde et negativt forhold til grisen som lå på bordet. Det er et betent tema, sier han.

De siste årene har Hvål Olsen satt til livs nøttestek på julaften.

- Jeg elsker nøttestek, og det er så mange variasjoner. Det passer også utmerket sammen med tradisjonell julemat, fordi brun saus, rosekål og poteter er perfekt tilbehør, forklarer han.

- Mer tilbehør

For mange er jula også en gourmet-høytid hvor det foregår fråtsing av alskens godsaker i flere dager.

- Når jeg sier vegansk jul, så tenker mange: «Herregud, ikke ta fra meg ribba mi». Folk blir stressa av tanken. Men poenget mitt er ikke at man trenger å slutte med kjøtt på julaften, men at man kanskje dropper medisterkakene og pølsene, og heller lager noe grønnsaktilbehør, forklarer han.

Eller så kan man vurdere en sunnere og mer klimavennlig kjøttfri julemiddag på lille julaften eller i romjula.

- At man ikke vil forandre noe på julaften er selvfølgelig helt greit, men man kan forsøke å innføre litt sunnere mat de andre dagene i jula. Det trenger absolutt ikke å gå utover smak og hygge av den grunn, understreker veganeren.

Lyst på noe godt i glasset til julematen? Sjekk Norges største juleøltest her (PLUSS)

- Burde fått applaus

Han har flere ganger opplevd at venner og bekjente sier at de ikke er så veldig glade i ribbe, men at det hører med til jula.

- Det er en forventning om at man skal elske ribbe dersom man har det på julaften. Folk har sterke tradisjoner, og må derfor spise det samme hver eneste jul, selv om man ikke synes det er så godt, sier han.

Dersom man blir spurt om hva man spiser på julaften, og man svarer nøttestek, så blir det gjerne rynket på nesen, ifølge Hvål Olsen.

- Mange hadde vært redd for å si nøttestek. Man må holde en forsvarstale. Det burde heller blitt applaudert og møtt med reaksjoner hvor folk fikk høre at det var utrolig kult, sier han.

Hvilken ribbe vant blindtesten? Kompetansen i juryen var ubestridelig, og konklusjonen glassklar.

- Fråtsing

I jula kommer bruk og kast-samfunnet frem på en tydelig måte, og Hvål Olsen ber alle om å tenke over hvordan de kan redusere både kjøtt, søppel og generelt forbruk.

- Denne fråtsingen blir bare verre og verre. Vi skal kjøpe dyre gaver og spise mye mat. Jeg synes vi må ta et lite steg tilbake og forsøke å kutte litt ned, sier han.

Veganentusiasten har merket seg at stadig flere er interessert i å spise sunnere. I midten av desember arrangerte Hvål Olsen Vegansk julefestival på Vulkan Arena i Oslo.

- Det var rundt 1100 besøkende, og alle de er ikke veganere, men mange er interessert i å spise litt vegansk mat innimellom. Det er gøy å se, sier han.

Her finner du Veganmannens nøttestek.

Framtiden i våre hender har også noen alternative julemiddager:

Kikertburgere med peanøtter

«Kjøttkaker» med quorn-farse i brun saus

Kålrotbiff med ovnsbakte poteter og dampede grønnsaker

Thomas Hvål Olsen ønsker ikke å ta fra folk kjøttmiddagen på julaften, men håper flere tør å tenke litt utenfor boksen på de andre dagene i jula. Foto: Orhan Kurecevic
Thomas har holdt kurs i vegansk matlaging sammen med Jane fra bloggen Veganmisjonen. Foto: PRIVAT