– Det er en liten økning fra årsskiftet i fjor, og tallet på alvorlig skadde er høyere enn for ett år siden, sier Bull.

De øvrige 11 personene har moderate øyeskader.

En av dem som fikk alvorlig øyeskade var en gutt som var tilskuer da et effektbatteri veltet.

– Fem av de seks alvorlige øyeskadene skjedde etter bruk av effektbatterier, sier Bull, som lager oversikt over øyeskader 1. januar hvert år.

I fjor fikk fire personer alvorlige øyeskader, og året før var antallet sju personer. Øyeskadene dreier seg om hornhinneskader, skader på netthinnen, skader på linser, brannskader på øyelokk og blødninger inni øyet.

Uten vernebriller

Ifølge Bull har ingen av de skadde rapportert at de brukte vernebriller.

– Vi ser mange triste tilfeller av fyrverkeriskader første nyttårsdag hvert år, og øyeskade er en høy pris å betale, sier overlegen, som ønsker seg et forbud mot fyrverkeri til privat bruk.

– Når hvem som helst kan kjøpe kraftige batterier, må det gå galt, uttalte han til NTB før nyttårsaften.

Alvorlig øyeskade er ventet å gi betydelig redusert syn, mens moderat alvorlig er en kraftig akutt skade, som ikke er ventet å gi betydelig redusert syn. Lettere øyeskader er ikke med i Bulls årlige oversikt.

Fyrverkeri til 21 mill.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge importerte 987 tonn fyrverkeri fra Kina i oktober og november i 2015, til en verdi av nesten 21 millioner kroner.

Dette er omtrent 170 tonn lavere enn i 2014, men tar man med septembertallene i tillegg, så har importen økt, ifølge SSB.

Nesten alt fyrverkeri vi skyter opp i Norge, kommer fra Kina.