Norsk skole har fått mange nye elever med den økte flyktningtilstrømningen. Kunnskapsdepartementet ber nå lærere om å registrere seg i lærerpoolen for at disse nye elevene skal få gode lærere. Pensjonerte lærere blir spesielt oppfordret om å melde seg.

I fjor kom 31145 asylsøkere til Norge. Aldri før har så mange søkt om asyl i Norge som i 2015. 5297 av de som kom er barn.

Akuttiltak for asylbarn

- Det har kommet mange barn til Norge i løpet av kort tid, og det har derfor vært vanskelig å gi alle den opplæringen de trenger. Lærerpoolen er et akuttiltak for at barna skal få opplæring så raskt som mulig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding. Lærerpoolen er et støttetiltak for kommuner som har kapasitetsproblemer i forbindelse med flyktningsituasjonen. Registeret er først og fremst ment for lærere som ønsker å bidra i kortere, midlertidige undervisningsoppdrag.

- Det vi først og fremst søker etter nå, er lærere og andre som kan bidra i kortere, midlertidige oppdrag. Vi vet at det for eksempel finnes mange pensjonerte lærere som ønsker å bidra i den akutte situasjonen vi nå befinner oss i, sier Røe Isaksen.

Rett til opplæring

Kunnskapsdepartementet skriver i pressemeldingen at alle barn som søker asyl skal få tilbud om opplæring med en gang de kommer til Norge. Nesten en tredjedel av de 30 000 som har kommet til Norge hittil i år er barn, og rundt 7 400 av disse er i skolealder. Departementet viser til at alle barn mellom 6 og 16 år har rett og plikt til grunnskoleopplæring.

Behov for språklærere

- Mange steder er det problemer med å skaffe nok lærere med riktig kompetanse, spesielt når det gjelder språk. Vi trenger derfor lærere og andre som kan bidra i undervisning av barn og unge asylsøkere, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Registreringen i lærerpoolen skjer via en questback-lenke. De registrerte dataene lastes ned til en database som ligger hos Utdanningsdirektoratet. Kommunene får tilgang til denne basen via et påloggingssystem som de allerede har, og kan selv søke i basen etter folk som kan bidra i opplæringen. De som registrerer seg, blir bedt om å oppgi utdanning, arbeidserfaring, hvilke språk de kan, hvor mye de kan bidra og hvor i landet de kan jobbe.