En vinterkledd kongefamilie møtte barn, voksne og presse på Slottsplassen, som var fylt til randen søndag ettermiddag.

Kronprinsparet, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og dronning Sonja spente på seg ski og tok en runde på stedet, mens publikum heiet på sidelinjen.

Kong Harald, som selv sto over den lille skituren, uttrykte stor takknemlighet over arrangementet, som bød på ulike vinteraktiviteter for folket.

– Jeg vil benytte anledningen til å takke alle som har hatt med dette å gjøre. Regjeringen, Idrettsforbundet, alle frivillige som har hjulpet til her, sa kong Harald til pressen.

– Jeg trodde at når vi snakket om å ha en skidag her, så skulle det være en liten løype. Se på hva de har fått til. Det er virkelig helt utrolig fantastisk, sier kongen.

– Suksess

Også dronning Sonja virket svært fornøyd med folkefesten.

– I mange år har vi ønsket å lage en skiløype i parken for barn, men vi har jo ikke hatt snø. Nå har dette virkelig blitt en suksess. Fantastisk, sier dronningen.

– Skiløypa må vi få beholde, slo hun fast.

Statsminister Erna Solberg (H) kom også til Slottsplassen for å titte på vinterfesten, som er regjeringens jubileumsgave til kongeparet,

– Jeg tror veldig mange land misunner oss en sånn kongefamilie, sier hun til NTB.

– Vi er utrolig heldige som har det kongeparet vi har, og det går på dem som mennesker og måten de har klart å fylle kongerollen på. Vi opplever dem som varme, og at de er opptatt av alle typer folk, de er til stede i sorgen, men skaper også glede rundt seg, sier Solberg.

Gudstjeneste

Samtidig som vinterlekene foregikk på Slottsplassen, ble det ved norske festningsverk avfyrt 21 skudd til ære for kongeparet klokken 13.

Tidligere søndag ble kong Harald og dronning Sonjas 25 år som Norges kongepar markert i en gudstjeneste i Slottskapellet.

Både Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia, Danmarks dronning Margrethe, kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louises familie var til stede, samt mange andre fra kongeslekten.

Preses Helga Haugland Byfuglien snakket i sin preken om hendelsene for 25 år siden, da kong Olav gikk bort og Harald og Sonja ble konge og dronning. Hun minnet om lyshavet som oppsto på Slottsplassen da folk flest spontant ville minnes den folkekjære kong Olav.

– Det sies at det i riksarkivet fins 5 hyllemeter med barnetegninger av kong Olav. De sterke båndene mellom kongen og folket ble så synlige, sa Byfuglien.

Hun hyllet kongeparet for hvordan de har håndtert rollen, ved å stå ved folket gjennom store tragedier som 22. juli og å løfte fram enkeltmennesker og glemte grupper.

– Nettopp i kjærlighet til det mangfoldige Norge har dere vært lys for vårt folk, sa hun.