Omtrent 20 personer er med om bord i bussen. Det forteller asylsøker og talsperson for beboerne, Rami Haddad, til iFinnmark. Like etter klokken 17.40 opplyser iFinnmarks journalist på stedet at bussen har forlatt Vestleiren.

– Noen av dem er syrere, en er afghaner, og noen er kanskje fra Egypt, oppgir Haddad.

NOAS bekrefter sent tirsdag ettermiddag at flere unge menn har gitt opp og har satt seg på bussen.

– Det er noen som faktisk nå ønsker å si farvel – de har vel i grunnen gitt opp kampen. De ønsker nå å reise til Russland, sier Ruth Pedersen til NRK.

– I hovedsak er dette unge, enslige menn, og ikke barnefamilier, opplyser Pedersen.

Folk er livredde

Ifølge aktivistgruppen Refugees Welcome to the Arctic, skal et tjuetalls personer sendes til Russland i denne omgang.

– Norge bryter sine menneskerettslige forpliktelser ved å sende disse menneskene til Russland uten individuell realitetsbehandling av søknadene, sier Linn H. Landro i gruppen.

Eirik Nilsen, som også jobber i den frivillige gruppen, sier han har snakket med asylsøkere på innsiden av mottakssenteret.

– Folk har fått beskjed om at de skal fraktes til togstasjonen i Murmansk. I Murmansk er det nå 37 minusgrader. Folk gråter, er livredde og apatiske, sier han til VG.

PU vil ikke kommentere saken tirsdag ettermiddag.

– Vi kan ikke kommentere pågående eller planlagte operasjoner, sier Tuva Otterlei Blikom i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

LES OGSÅ: FN mener Russland ikke er et trygt land for retur

LES OGSÅ: Lysbakken: – Regjeringen bortforklarer FN-kritikken

Norge mener Russland er trygt

I november vedtok Stortinget en endring i utlendingsloven som innebærer at asylsøkere som har oppholdstillatelse i Russland, ikke skal få sine søknader realitetsbehandlet i Norge.

I spørretimen i Stortinget i forrige uke sa statsminister Erna Solberg (H) at hun er trygg på at returer til Russland er innenfor rammene av norske internasjonale forpliktelser.

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) var til sammen 371 personer returnert til Russland via Storskog ved årsskiftet. Norske myndigheter anser Russland som et trygt land og vil kreve at alle de 5.500 som kom til Norge via Russland, skal sendes tilbake.