Sjef for avsnitt for organisert kriminalitet, Skule Worpvik, forteller at siktede i Telemark skal ha stått bak mange hundre salg fra det mørke nettet. Politiet ble overrasket over hva etterforskningen viste. Foto: TELEMARKSAVISA

- Her har det vært rundt 12 kjøpere i trondheimsområdet. Vi ser at det har vært stor spredning av stoffene, sier Skule Worpvik, som er sjef for avsnitt for organisert kriminalitet ved Sør-Øst politidistrikt.

Saken har avdekket kjøpere i Trondheim, på Frøya og i Verdal. I tillegg til ytterst i Lofoten, Kirkenes i Finnmark, nedover hele Vestlandet, i Mandal i sør og oppover begge sidene av Oslofjorden (se markerte steder i kartet over). Worpvik reagerer på hvordan ulike typer dop skal ha blitt distribuert fra én leilighet til store og små steder i en rekke fylker.

- Spredningen over hele Norge maksimerer skadepotensialet. I tillegg kan det være vanskeligere å følge sporene, sier han.

- Overraskende

Utgangspunktet for aksjonen skal ha vært brev som ble stoppet av Tollvesenet. I løpet av de siste dagene i oktober i fjor slo politiet til mot flere adresser rundt Skien, de fleste av dem godt kjent for etterforskerne. På den siste adressen som ble gjennomsøkt, et vanlig bolighus, kom politiet over noe uventet:

I huset lå en vakuumeringsmaskin, konvolutter og postutstyr. Det ble funnet ingredienser til produksjon av narkotika og avdekket forsøkt på dyrking av sopp med hallusinogene egenskaper i tillegg til et annet psykoaktivt stoff, kjent som DNT. Hasj og LSD ble beslaglagt.

- Vi skjønte raskt at her var et visst omfang. Det var ingen mistanke om at huset var et produksjonssted så vi snublet over en sak som var mye større, sier Worpvik.

To personer ble pågrepet og en mann i 20-årene ble varetektsfengslet. Mannen satt fengslet til over nyttår mens etterforskerne gikk gjennom beslagene, deriblant flere datamaskiner. Fra databeslagene så etterforskerne at mannen skal ha solgt narkotika til kunder over hele Norge, skjult av det mørke nettet (se fakta).

- Det har vært mange hundre salg og flere hundre tusen kroner i omsetning. En stor del av kundene har aldri tidligere vært i kontakt med politiet. Mange er unge, sier Worpvik.

Hundrevis av kjøpere

Som følge av aksjonen i Skien er det nå sendt over tjue saker videre til 8-9 andre politidistrikt for videre etterforskning. Sør-Trøndelag politidistrikt har tidligere ønsket å etterforske saker fra det mørke nettet. Worpvik bekrefter at det har vært kontakt med det som nå heter Trøndelag politidistrikt.

- Dersom vi får kjennskap til at personer har handlet narkotika så kan det være at det blir opprettet straffesaker på forholdene, sier Anders Sunde Eidem, seksjonsleder for etterforskning ved Sentrum politistasjon i Trøndelag politidistrikt.

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

Det gjenstår fortsatt mye etterforskning i saken. Politiet bekrefter at man mistenker at det har stått flere bak virksomheten, selv om kun én er siktet.

Store penger

Etter det Adressa.no forstår, skal siktede ha brukt aliaset «Ganjamanexpress» til å selge dop fra det mørke nettet. Undersøkelser viser at «Ganjamanexpress» var svært aktiv i løpet av høsten 2015. På få måneder skal omsetningen ha vært på over 400 000 kroner, ifølge logger fra den skjulte nettsiden som ble brukt til å selge kokain, LSD, hasj, MDMA og DMT.

«Vi har drevet lenge med salg og har vært vendor (selger journ. anm) på SR2, Evo og blackbank.», sto det på profilen til «Ganjamanexpress» på sensommeren i fjor.

Politiet mistenker også at siktede tidligere har brukt andre alias for å selge narkotika fra flere skjulte nettsider (se fakta).

- Omfanget ser ut til å være vesentlig større enn det som til nå er avdekket. Vi jobber nå videre med datamateriale om andre alias og andre butikker, sier Worpvik.

SR2 står for Silk Road 2, en skjult nettside som ble stengt allerede i november 2014. Evolution var en skjult nettside som forsvant i mars 2015 mens Black Bank var oppe til sommeren 2015.

- At kriminaliteten foregår i en anonym sfære er en utfordring for politiet. Men ved å prioritere, og gjøre en grundig etterforskning klarer vi å avdekke hovedmenn og kjøpere, sier Worpvik.

Den antatte hovedmannen er siktet for grov narkotikaforbrytelse. Hans forsvarer, advokat Tollef Skobba, sier at han har forklart seg om beslaget som ble gjort hjemme hos ham. Han skal ha erkjent straffskyld for deler av dette, opplyser advokaten.

- Han har ikke erkjent straffskyld for produksjonsutstyr. Det øvrige har han ikke forklart seg om, og jeg kan ikke kommentere det ytterligere, sier Skobba.

Til stede flere plasser

I sommer pågrep Worpvik og kolleger to menn i et hus i Skien som ledd i Norges første etterforskning mot organisert dopsalg på det mørke nettet, med kodenavn Operasjon Marco Polo. Også her skal det ha blitt solgt dop til hele landet. Sammen med en tredje mann med bakgrunn fra Telemark skal de knyttes til aliaset «kvalitetsbevisst».

Ser Telemark ut til å være et slags sentrum for denne typen aktivitet?

- Ut fra disse to sakene så kan vi ikke si at det er verken verre eller bedre her. Fenomenet det mørke nettet tror jeg er til stede i veldig mange politidistrikt. Det er bare for politiet å begynne å finne sakene, sier Worpvik.

I leiligheten ble det funnet forsøk på å dyrke det som omtales som psykoaktiv narkotika, ifølge politiet. Foto: POLITIET
En vakuumeringsmaskin ble funnet i leiligheten. Maskinen brukes på postforsendelser for å hindre at lukt siver ut. Foto: POLITIET
Dette bildet er tatt av butikken til aliaset «Ganjamanexpress» på en skjult nettside på det mørke nettet noen dager etter aksjonen i Skien. Den siste oppdateringen utad ble gjort fire dager tidligere. Profilen ble opprettet allerede 29. april 2015. Foto: SKJERMBILDE
Den siktede mannens forsvarer, Tollef Skobba, ønsker ikke å kommentere opplysningene om dopsalg fra det mørke nettet. Foto: TELEMARKSAVISA
Utstyr som skal ha blitt brukt til å lage narkotika, ifølge politiet. Foto: POLITIET
Dette bildet viser ingredienser til produksjon av narkotika. Foto: POLITIET