I alt 3.197 personer begynte soning med fotlenke i fjor, opp fra 2.729 personer i 2014, viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet.

Fotlenke ble innført som prøveprosjekt i deler av landet i 2008, men er nå en landsdekkende ordning. Fotlenken inneholder en elektronisk sender som er i kontakt med en mottaker som settes opp hjemme hos domfelte, og som registrerer om vedkommende er hjemme eller ikke.

Hvis domfelte tar av seg fotlenken eller forlater boligen, arbeidsplassen eller skolen uten godkjennelse, utløses en alarm. Da kan veien til fengselet være kort, advares det.

Et mål med bruken av fotlenke er at det skal bli enklere å vende tilbake til samfunnet etter endt straff. I tillegg frigjøres plass i fengslene.

– Dermed reduseres soningskøen, og kriminalomsorgen får bedre mulighet til å stille varetektsplasser til rådighet for politiet når det behøves, sier direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Ordningen brukes for personer som er dømt til fengsel på mindre enn fire måneder, eller som har mindre enn fire måneder igjen å sone av en lengre fengselsstraff.

Man får som hovedregel ikke lov til å sone med fotlenke hvis man er dømt for vold eller seksuelle overgrep.