Ole I. Iversen er førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI, hvor han blant annet underviser i rekruttering og intervjuteknikk.

Han er også forfatter av boka «Rekrutterings- og intervjuteknikk», som kom ut på Fagbokforlaget i fjor.

- Det kan virke som litt rart at man har konkludert før man har sjekket referanser, sier han til Adresseavisen om prosessen som fikk visepolitimester Marit Fostervold til å trekke sin søknad på en toppstilling i Politidirektoratet (POD).

- Hvis det er to-tre kvalifiserte søkere, er det normale å sjekke referanser på alle, før man konkluderer på hvem som er best kvalifisert, sier Iversen.

Fostervold trakk søknaden etter å ha fått en telefon fra HR-direktør Karin Aslaksen i POD, som fortalte at Knut Smedsrud ville bli innstilt som nummer en til stillingen. Fostervold ba da om å få ringe tilbake for eventuelt å oppgi referanser eller trekke søknaden. Hun valgte det siste.

- Man har bestemt seg

BI-eksperten på rekruttering peker på at referanser sjekkes for å få bekreftet eller avkreftet at det inntrykk man har fått av søkerne så langt i prosessen er korrekt.

- Så det å konkludere før disse referansene er hentet inn, høres litt rart ut. Det virker som man her har bestemt seg før referanseinnhentingen, mener Iversen.

- Hvis Marit Fostervold er kvalifisert for stillingen, og det vil man jo tro, så ville det vært naturlig å sjekke referanser først, med mindre en hadde en annen søker som var åpenbart mer kvalifisert.

Menn velger menn

Rekrutteringseksperten er kjent med at det er mange mannlige ledere i politiet.

- Vi vet at hvis det er mannlige intervjuere eller beslutningstakere, så har de en tendens til å velge menn framfor kvinner. Vi vet også at i mange av de tradisjonelle rekrutteringsprosessene, som kun bruker intervju, så har menn en fordel framfor kvinner.

- Hvorfor er det sånn?

- Jobbspesifikasjonen legger ofte vekt på maskuline trekk, i tillegg til at det er ubevisste stereotypier at lederroller passer menn best. I jobbintervjuer beskriver menn det de har gjort på annen måte enn kvinner. Forskning viser at menn har en tendens til å lyve ved å skryte på seg mer kompetanse enn de har.

- Hva kan gjøres med dette?

- Jeg anbefaler å bruke referanseintervju i tillegg til intervju, og å bruke mer objektive, kjønnsnøytrale rekrutteringsmetoder som personlighetstester og evnetester, Ole I. Iversen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.