Lørdag skrev VG om at tidligere journalist, forfatter og utreder Geir Selvik Malthe-Sørenssen (50) skal ha brukt en svindel- og drapsdømt mann til å lure Arne Treholt og hans advokat, Harald Stabell.

I fjor sommer ble Malthe-Sørenssen pågrepet og siktet for korrupsjon etter at han skal ha fremskaffet interne politidokumenter i en pågående sak.

Nå kan Aftenposten avsløre at han også er under etterforskning, anklaget for å ha forfalsket dokumenter.

Politiet i Asker og Bærum har etterforsket den tidligere journalisten for en rekke økonomiske forhold, med bistand fra Økokrim.

Etterforskningen kan, ifølge det Aftenposten kjenner til, omfatte flere saker.

Bedragerianmeldt i fjor høst

30. november i fjor kom det en anmeldelse mot ham fra en privatperson inn til politiet i Asker og Bærum.

- Dette dreier seg om et betydelig beløp, sier visepolitimester Terje Nybø.

Han vil ikke si nøyaktig hvor stort beløp dette dreier seg om, men bekrefter at det er over én million kroner. Nybø sier at beløpet ikke har noe med korrupsjonssaken å gjøre.

- Anmeldelsen kom fra en privatperson i vårt distrikt, og vi etterforsker saken, sier Nybø.

- Et falsum

23. juni i fjor, rett etter at fengslingen av Malthe-Sørenssen ble kjent, ble Advokatfirmaet Hjort kontaktet av en mann fra Asker som stilte spørsmål ved en garanti som Malthe-Sørenssen skal ha forelagt ham i forbindelse med leasing av bil.

Denne erklæringen forteller at advokatfirmaet Hjort garanterer for Malthe-Sørenssens bilutgifter i over ett og et halvt år.

- Erklæringen er et falsum, sier advokat Erling O. Lyngtveit, partner i Advokatfirmaet Hjort.

Erklæringen utga seg for å være signert av en advokat som er tilsluttet Advokatfirmaet Hjort, men den advokaten bedyrer at han aldri har undertegnet noen slik erklæring.

Aftenposten har vært i kontakt med mannen som skal ha blitt forelagt erklæringen. Han bekrefter at saken ble anmeldt til politiet like etterpå.

Malthe-Sørensen hadde oppdrag på vegne av Christer Tromsdal, som var en klient av Advokatfirmaet Hjort.

På den måten var han knyttet til advokatselskapet, og fikk betalt av Oslo tingrett.

- Samarbeidet med Malthe-Sørenssen ble avsluttet blant annet fordi vi som forsvarere ikke hadde nevneverdig nytte av hans bistand, sier Lyngtveit.

- Kan ikke kommentere

Malthe-Sørenssens advokat, Jonny Sveen, sier at han ikke vil kommentere bedragerietterforskningen.

- Jeg kan ikke si noe om dette så lenge det er under etterforskning. De bedragerisakene må vi ta etter hvert, sier Sveen.

Han vil heller ikke si noe om hva hans klient har forklart i avhør.

- Jeg vet at etterforskningen omhandler en del økonomiske forhold. Vi får se hva det munner ut i, sier Sveen.

Økokrim har bistått fra i fjor sommer

Økokrim kom inn i saken med bistand etter at Malthe-Sørenssen ble pågrepet og varetektsfengslet for korrupsjon i fjor sommer. Politiet skal ha gått nøye gjennom økonomien til den siktede.

VG skrev søndag om Malthe-Sørenssens anstrengte økonomi, og at han hadde lånt penger av flere personer, blant andre en uføretrygdet mann (45) og hans mor. De trodde han hadde til hensikt å skrive bøker, lage film, og produsere en NRK-dokumentar om livet til den uføretrygdede som hadde fått 700.000 kroner i erstatning etter overgrep.

Malthe-Sørenssen sier til avisen at han fungerte som en slags bank for 45-åringen, og at alt han lånte er betalt tilbake.

Også Stabell lånte ham penger

Advokat Harald Stabell bekrefter overfor VG at også han har lånt ut penger til Malthe-Sørenssen.

– Jeg lånte ut noen hundre tusen til ham, med sikkerhet. Jeg gjorde det fordi jeg syntes synd på ham. Han sa til meg at han hadde blitt syk, og måtte ha en behandling i utlandet. Dette gjorde jeg fordi jeg ville være et medmenneske. Nå innser jeg jo at jeg ikke burde lånt ut disse pengene, og at jeg er blitt lurt, sier Stabell til avisen.

Han sier at pengene er tilbakebetalt.