Hun skal tidlig ha fått høre at Knut Smedsrud var tiltenkt jobben, og går nå inn for en ekstern gransking av ansettelsesprosessen.

- Selv trakk jeg søknaden av rent private grunner. Det hadde ikke noe med POD å gjøre, og de har opptrådt ryddig i forhold til meg, understreker Dalen overfor Adresseavisen.

- Jeg opplever imidlertid det som Marit Fostervold er utsatt for som så alvorlig at ansettelsessaken bør granskes av en ekstern, uavhengig granskingskomite, sier Dalen, som er fra Melhus.

Hun trakk sin egen søknad 22. januar, som var like etter at søkerlista på 11 menn og to kvinner var offentliggjort, men hun fikk beskjed om at Smedsrud var tiltenkt stillingen allerede før det.

- Det var kilder i POD som fortalte meg dette. Jeg nektet først å tro det. Tenkte at vi tross alt er kommet til 2016, og at dette ikke er mulig. Men når jeg i ettertid ser hvilken prosess Marit Fostervold har vært gjennom, så virker det jeg hørte 22. januar som veldig påfallende, sier Dalen.

Ber om gransking

I et debattinnlegg på Politiforum ber hun om en ekstern gransking av ansettelsesprosessen, og viser i den forbinelse til Adresseavisens artikler om saken.

- Dette handler om PODs troverdighet. De går ut og sier at de har strategiske mål om å ansette kvinner, og så får vi en ansettelsesprosess som er veldig uryddig i forhold til kvinnelige søkere. Det er uheldig at man får høre at en person er tiltenkt stillingen og får den. Det er alvorlig, for det går på tilliten til systemet.

- Hva mener du konsekvensen av dette kan bli?

- Det at ansettelsesprosessen ikke oppleves som ryddig, kan gjøre at både kvinner og menn ikke vil søke på slike stillinger. Da kan man miste mange gode, kvalifiserte søkere. Det gjelder særlig om man oppfatter det som forutbestemt hvem som skal inn i stillingen, sier Dalen.

Ble overrasket

Hun reagerer på behandlingen av Fostervold fordi POD skal forvalte tjenestemannsloven og det som står i Statens personalhåndbok. Der er det detaljerte beskrivelser av hvordan rekrutteringsprosesser skal foregå.

- Hvordan vurderer du prosessen i Fostervolds ansettelsessak sett opp mot dette?

- Det overrasker meg at de allerede har innstilt en person til stillingen når de tar kontakt med Fostervold. Hvordan er det mulig å innstille uten bakgrunnssjekk av alle søkerne? Dette er i strid med god forvaltningspraksis, og veldig spesielt. Man gjør jo alltid bakgrunnssjekk på alle kandidater før man innstiller. Det kan jo være at det som kommer fram i referanseintervjuene påvirker den endelige innstillingen.

- Hvordan vurderer du Fostervolds kvalifikasjoner i forhold til denne POD-stillingen?

- Jeg ser at hun har både erfaring og formalkompetanse innenfor krisehåndtering, og jeg kan ikke se at en advokatpraksis gir tilsvarende erfaring. Dette handler imidlertid mer om rekrutteringsprosessen enn personene i seg selv, sier Dalen.

Ukultur

Hun mener at ansettelsesprosessen bør granskes, fordi det er skapt et inntrykk av at Smedsrud var tiltenkt stillingen på forhånd, og fordi det også er reist kritiske spørsmål til måten han fikk sin forrige POD-jobb på.

- Jeg tenker at det bør være i Politidirektoratets egeninteresse at en uavhengig gransking ser på dette. Jeg skulle ønske det var POD selv som tok initiativet til granskingen. Hvis de ikke har noe å skjule, så trenger de heller ikke være engstelige for hva som kommer fram. En slik gransking vil også belyse det som har skjedd, og slik gi læring for framtidige prosesser. En gransking gjennomføres ofte for å forbedre noe, sier Dalen.

Etter å ha vært 19 år i politiet, mener hun å vite at det er en kultur som gjør at mange er redde for å stå fram av frykt for represalier ved seinere søkeprosesser.

- Marit Fostervold har skrevet en masteroppgave, der det dokumenteres en ukultur i politiet. Kjenner du deg igjen?

- Ja definitivt. Jeg har ikke opplevd dette i Kripos eller Oslo politidistrikt, men i Sør-Trøndelag. Flere har følt på dette i Trøndelag. Det er veldig, veldig kjent. Du kan sitte på spisskompetanse som du rett og slett ikke får brukt.

- Hva kan gjøres?

- Mye bunner i bekjentskaper. Mange er inhabile når de innstiller og ansetter, uten at det blir tatt hensyn til. Habilitet i forbindelse med ansettelser burde vært mye bedre ivaretatt. Topplederstillinger burde vært kvalitetssikret gjennom uavhengige rekrutteringsbyrå, som kan gjøre forarbeidet, så slipper man mistanke om ukultur og kameraderi. Fostervold foreslo mange tiltak i sin masteroppgave, som burde ha vært sett nærmere på, sier Lena Helene Dalen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Lena Helene Dalen mener en ekstern gransking bør være i Politidirektoratets egen interesse. Foto: Privat