- Det er svært uheldig dersom det oppstår tvil og skapes usikkerhet rundt rekrutteringsprosesser i politiet, skriver Hadia Tajik (Ap), leder av justiskomiteen i en sms til Adresseavisen, som en kommentar til Fostervold-saken.

Visepolitimester Marit Fostervold oppfatter det som at POD-ledelsen ønsket at hun skulle trekke søknaden, og stoppe en kritisk artikkel i Politiforum om ansettelsesprosessen.

- Særlig uheldig

Tajik sier hun ikke har grunnlag for å gå nærmere inn i denne konkrete ansettelsesprosessen, da hun ikke kjenner alle forholdene i den. Derfor kommenterer hun på et generelt grunnlag.

-  Dette er særlig uheldig i en tid der en stor og viktig reform skal gjennomføres, og alle parter er avhengig av gjensidig tillitt og godt samarbeid, skriver Tajik.

Hun viser til at Stortinget har i sin behandling av politireformen vært krystallklare på at forbedring av kultur og ledelse må gjennomsyre hele etaten, og være en prioritert oppgave i gjennomføringen av i politireformen.

- Lederansvar

- Gode ansettelsesprosesser er først og fremst et lederansvar, men det handler også om kultur. Svak intern kultur kan påvirke både strategiske valg, prioriteringer, håndtering av interne varslere og være hemmende for utviklingen av nye ideer og arbeidsmåter.

Bakgrunn: Visepolitiminister Marit Fostervold søker toppjobb

Derfor mener Tajik det er viktig at det iverksettes konkrete tiltak som legger til rette for en god organisasjonskultur, som kan slippe frem flere naturlige lederemner.

- Stortinget vedtok, i sin behandling av politireformen, at regjeringen skulle foreta en foreløpig evaluering av arbeidet med ledelse, kultur og holdninger i politiet i 2017, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte, avslutter hun.

Visepoletimester Marit Fostervold oppfatter det som at POD-ledelsen ønsket at hun skulle trekke søknaden.