- Jeg har fått telefoner fra folk som gråter etter å ha sett det nye skipet. Her er det pinnestoler, stålamper og bokreoler. Dette hører hjemme på et hotell, ikke på et skip, sier mannen bak Facebook-gruppen «Hurtigrutens venner», John Arntsen, til Dagbladet.no.

Etter et omlag fire ukers langt opphold på verftet på Rissa, la MS Kong Harald ut fra Trondheim forrige uke. Skipet skulle da seile den ordinære ruten for første gang etter å ha gjennomgått store oppussinger.

Reaksjoner

For reaksjonene har altså ikke latt vente på seg fra medlemmene av gruppen «Hurtigrutens venner», også blant trønderne.

Skipets interiør er det som opprører flest på Facebook-siden. Flere mener det rett og slett ikke ser nok ut som et skip innvendig.

- Jeg reagerte da jeg så pinnestolene og interiøret forøvrig. Det er så lite maritimt som det er mulig å få det. Sørgelig, spør dere meg, skriver en og får støtte.

- Alt maritimt miljø er borte her. Ikea har overtatt.

- Det ser ut som ei tømmerhytte. En båt skal ha maritimt preg, ikke pinnestoler. Jeg var los på de gamle hurtigrutene, og hadde det skjedd på dem hadde det vært avmønstringsgrunn!

Forventet reaksjoner

En av de andre i gruppen med erfaring fra sjøen trekker frem de rent praktiske følgene av et slikt interiør.

- Ut fra bildene som er presentert i media synes jeg det hele ligner mer på ei hytte enn på et skip. Hvordan tror du løse pinnestoler vil oppføre seg når slingringene begynner? Alle skip slingrer under gitte forhold. Det er ingen unntak for MS Kong Harald, sier han og legger til:

- Det hele virker langt fra maritimt og praktisk på et skip. Det må da finnes konsulenter som kan foreslå en modernisering med et maritimt og sikkert preg, sier mannen med 50 års fartstid.

Hos Hurtigruten forstår de at folk reagerer - både positivt og negativt.

- Vi forventet en del reaksjoner. Både positive og negative. Ombyggingen er såpass stor at vi var klar over at den ville vekke sterke følelser hos enkelte, og jeg har tiltro til at interiørarkitektene og leverandørene har tenkt gjennom dette, sier kommunikasjonssjef Stein Lillebo i Hurtigruten til Dagbladet.

- Råkoselig

For ikke alle er negative til det nye interiøret. En av de som allerede har vært om bord er Ingrid Amundsen fra Trondheim. I gruppen skriver hun at det eneste hun savnet var en pute i ryggen da hun satt og drakk kaffe i kafeen.

- Jeg synes det var råkoselig. Jeg har vært om bord i mange av skipene til Hurtigruten, blant annet gode gamle Lofoten. Jeg synes jo det gamle er koselig det også, men verden fornyer seg, sier hun til Adresseavisen.

Hun var med på turen forrige uke rett etter at skipet var ferdig oppusset ved Fosen Yards. Når det gjelder sikkerheten tenker hun som så at de som jobber om bord har nok erfaring til å vurdere hva som er trygt og ikke om bord i båten.

- Jeg ser flere kritiserer de pinnestolene, men de som jobber der har jo vært ute en vinterdag før. Vi tok Hurtigruten fra Trondheim til Florø, og selv om det var litt sjøgang da vi lå på lugaren var alt som det skulle være da vi kom tilbake dit neste morgen.