Det kommer frem i et brev statsminister Erna Solberg har skrevet til SV, med kopi til de andre partilderene på Stortinget.

I brevet åpner Solberg for for å akseptere forslaget som regjeringen selv har beskrevet som "en utfordring for den nasjonale suvereniteten".

Regjeringen skriver at den "har vært skeptisk, men ikke avvisende" til EUs forslag om en europeisk grense- og kystvakt som kan overta et lands grensekontroll - mot dette landets vilje. Norge deltar i arbeidet med forslaget i EUs organer.

- Farlig vei for Europa

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier saken kan "tenne gnister, og er en farlig vei å gå for Europa."

- Det betyr at regjeringen, når alt kommer til alt, vil støtte EUs forslag om at byrået for grense- og kystvakt kan overta et lands grensekontroll, mot dette landets vilje. Da åpner man, prinsipielt sett, også for at fremmede styrker kan overta norsk grensekontroll, selv om det er lite sannsynlig at så skjer. Senterpartiet mener det er utenkelig med en slik fullmakt. Dessuten kan det skape mange og nye konflikter.

- Jeg ser ingen mulighet for at forslaget eventuelt kan vedtas med simpelt flertall. Det er suverenitetsavståelse, og må vedtas med 3/4-flertall i Stortinget, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Norsk politi og mannskaper fra Redningsselskapet står hver dag midt oppe i flyktningedramaet som utspiller seg i Middelhavet. Adresseavisen fulgte RS "Peter Henry von Koss" på nattpatrulje. Les reportasjen her.

Positiv grunnholdning

Brevet til SV er statsministerens svar partiets krav om en redegjørelse om flere saker det nå forhandles om, blant annet i EU, for å takle flyktningskrisen.

Solberg understreker i brevet at regjeringen har "en positiv grunnholdning" til Kommisjonens forslag om en grense- og kystvakt. fordi det er behov for at kontrollen med Schengens ytre grenser fungerer godt. Statsministeren skriver at Norge har fremmet et kompromissforslag; Hvis den ytre grensekontrollen har brutt sammen i et land, vil landet få to valg; enten å ta i mot bistand for å styrke grensekontrollen, eller at det gjeninnføres grensekontroll mellom det aktuelle landet og resten av Schengen-området.

Solberg understreker at forhandlingene fortsatt pågår.

Begrenser ansvaret

I brevet informerte Solberg også om norske holdinger til flere andre saker som EU-landene arbeider med. Solberg viser til at flere statsråder vil orientere Stortingets lukkede Europautvalg i et møte den 14. mars.

Hun opplyser at det ligger an til endringer av Dublin-regelverket. Det fastslår at den første staten en asylsøker er registrert i, har ansvaret for å behandle asylsøknaden. Men systemet har brutt sammen, siden land som Hellas og Italia ikke registrerer asylsøkerne. Årsaken er at de frykter å få ansvaret for svært mange asylsøkere.

Solberg skriver at "det er sannsynlig at ankomstlandenes ansvar skal begrenses". Det innebærer samtidig behov for en fordeling av asylsøkere i hele EU og at "alle land må ta sin del av ansvaret".

Brende provoserer

Samtidig er SVs Karin Andersen både oppgitt og provosert av utenriksminister Børge Brendes opptreden i Stortinget tirsdag og onsdag.

- Brendes utenrikspolitiske redegjørelse inneholdt ingen nye initiativ eller takter fra Regjeringen, selv om de sier at situasjonen er dramatisk. Når det varsles om sammenbrudd i det europeiske samarbeidet, burde Norge ta en lederrolle i å bryte den onde sirkelen Europa har kommet i. Alle landene kappes om å stramme inn, avvise flyktninger og dytte ansvaret over på andre, sier hun.

Andersen viser til at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug onsdag kveld deltok på et møte i Stockholm for å drøfte flyktningskrisen med sine nordiske kolleger.

Fremsto uvitende

- Det så ikke ut til at utenriksministeren visste hva som skulle diskuteres. Han unnlot i alle fall å svare på konkrete spørsmål om det i spørretimen i går, men svarte på et spørsmål etter spørretimen. Til NTB sa han: "Jeg antar at en bedre og rettferdig ansvarsfordeling også vil være blant temaene for Listhaugs møter i Stockholm."

- Det er oppsiktsvekkende at utenriksministeren i sin redegjørelse tirsdag ikke nevnte det nordiske møtet om det heteste utenrikspolitiske temaet akkurat nå. Det virker som om Brende helt har meld seg ut. Han bidrar ikke til praktiske politiske løsninger og overlater til Frp og Listhaug å drive det internasjonale arbeidet på feltet, sier Karin Andersen.

Brende avviste kritikken, og viste blant annet til at Norge er en av de største bidragsyterne til nødhjelp, og har tatt i mot forholdsmessige mange asylsøkere.

Nordisk samarbeid

På det ekstraordinære møtet i Stockholm drøftet de fem nordiske ministrene med ansvar for innvandring flyktningsituasjonen i Norden, asylankomster, den indre grensekontrollen og Dublin-samarbeidet.

I følge Sveriges Radio ble det også diskutert et samarbeid for å returnere asylsøkere uten beskyttelsesbehov. De nordiske landene vil gjøre uttransporten, særlig av irakere og afghanere, mer effektiv.