16 300 busspassasjerer ble kontrollert i Statens vegvesens landsdekkende beltekontroller. 3 600 av disse hadde ikke beltet på.

- Det er fortsatt mange som glemmer beltet, selv om de har det tilgjengelig. Vi vil at det skal bli like naturlig å feste beltet i buss som i bil. Gebyret er ikke viktig for oss, men et virkemiddel for å forsterke alvoret. Beltet redder liv, også i buss, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

15 000 kroner i bot

22 prosent av busspassasjerene som ble sjekket i forrige uke satt uten belte. I kontrollene Vegvesenet gjennomførte i 2015, var andelen uten belte 25 prosent.

Neste gang beltekontrolløren kommer, vil det koste 1 500 kroner for de uten belte.

Det er Statens vegvesen i samarbeid med NHO Transport, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet som gjennomfører denne kampanjen.

Fremkommelighet er avgjørende for om superbussatsingen i Trondheim skal lykkes, mener AtB. - På det punktet er vi kompromissløs, sier plan – og driftssjef Harald Storrønning. (Pluss)

- Krevende for sjåføren

Det er ikke belter i alle busser. Noen busser er også registrert med ståplasser, samtidig som det er belter på sitteplassene. Disse reglene er like i hele Europa.

For passasjerer under 15 år, er det sjåførens ansvar at beltet er på, i buss som i bil. Dette kan ifølge Lutnæs være krevende for sjåføren, og hun håper foreldre vil snakke med barna sine om beltebruk.

Flinke bussjåfører

Til sammen 80 busser ble kontrollert for beltebruk i Midt-Norge. Alle bussjåførene hadde festet beltet.

- Vi er veldig fornøyde med at alle bussjåførene hadde festet beltet. De er viktige forbilder for passasjerene, og det at de over høyttaleranlegget minner alle ombord i bussen på å feste beltet, har veldig mye å si. Det er mange som trenger den påminnelsen, så det oppfordrer vi alle bussjåfører til å gjøre, sier Annette Henden i Statens vegvesen Region midt.

I beltekontrollene i Midt-Norge ble kun beltebruken i klasse 3-busser sjekket. Det vil si langdistansebusser som ikke har ståplasser, men bare sitteplasser med setebelte til alle sine passasjerer.

Til sammen 942 passasjerer hadde festet bilbeltet, mens 172 passasjerer hadde ikke festet det.

- I bilen er vi på verdenstoppen i beltebruk! Vi vil ha de samme vanene med på bussturen, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen. Foto: Henriette Erken Busterud/Statens vegvesen