17 år gamle Sondre Kjøren fra Orkdal ble drept i Kafébygget på Utøya. Sondres mor, Nina Lian, og hennes samboer Steinar Krogstad, var til stede i rettssal 250 i Oslo da straffesaken mot Anders Behring Breivik ble gjennomført i 2012.

Denne gang skal hun ikke følge med den sivile rettssaken hvor Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene.

- Jeg har ikke ofret denne saken en tanke. Jeg vil velge å vie livet mitt til noe annet. Jeg synes denne rettssaken er helt bak mål, sier hun.

Utøya-overlevende Maria Olsen (21) og Emma A. Christensen (21) orker ikke bruke energi på det som skjer i Skien fengsel. De tror Breivik taper rettssaken. (krever innlogging)

- Prøver å gå videre

Hun vil de nærmeste dagene unngå både aviser og tv-sendinger.

- Jeg synes det er unødvendig. Rett og slett. Jeg kan ikke forstå at han kommer noen vei med dette søksmålet, sier hun.

Lian sier hun prøver å leve et normalt liv i etterkant av tragedien som rammet familien.

- Jeg orker ikke å grave meg ned i møkka der igjen. Det har tatt nok tid av livet mitt. Nå prøver jeg å finne gleder i hverdagen, sier hun.

På onsdag skal den terrordømte mannen gi sin forklaring i retten, og Lian har ingen planer om å få med seg hva han sier.

- Da ønsker jeg å gå meg en tur på ski, så får han bare holde på med sitt. Skulle han vinne gjennom med saken sin, så får jeg heller irritere meg da. Jeg kan ikke ta sorgene på forskudd, mener Lian.

- Holder meg unna aviser

Leder Tonje Selbekk i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Nord-Trøndelag mener det må være opp til hver enkelt hvordan man velger å forholde seg til rettssaken.

- Jeg kommer ikke til å følge med på saken. Jeg kommer til å holde meg unna nettaviser og lignende i denne perioden. Om jeg går inn på nettaviser så unngår jeg å trykke på saker som omhandler denne saken. Jeg finner andre ting å gjøre i stedet, sier hun.

Den lokale støttegruppen har valgt å ikke bruke for mye ressurser på denne rettssaken da den ikke handler om de berørte, men om Breiviks soningsforhold.

Leder Anne Spjelkavik i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Sør-Trøndelag synes Breivik fortjener minst mulig oppmerksomhet.

- At han tillater seg å stevne staten og river ruren av sårene som er i ferd med å gro, viser bare at han ikke har noe i vårt samfunn å gjøre, mener hun.

- Eier ikke skamvett

Det er vanskelig å unngå rettssaken, og Spjelkavik vil følge med på deler av den. Hun forteller at hjelpeapparatet vil være i beredskap på nytt for dem som trenger profesjonell hjelp.

- Han eier tydeligvis ikke skamvett til å forstå hvilken skade han gjør på folk ved å ta denne saken. All ære til den norske stat som behandler mannen på denne måten etter de avskyelige gjerningene hans, sier hun.

Personlig gruer hun seg ikke til å se Breivik på tv-skjermen og på bilder, men hun vet det er tungt for mange.

- Jeg håper de klarer å skjerme seg mest mulig. Han er ikke verd den store negative energien, sier hun.

Reiser til utlandet

Marion Eriksen, som også sitter i Støttegruppen i Sør-Trøndelag, føler at det er naturlig å følge med rettssaken.

- Men jeg vil ikke oppsøke alle nyhetssendingene. Jeg vet at det er store forskjeller på hvordan folk vil håndtere denne saken. Bare innad i min egen familie er det stor forskjell. Graden av sinne og aggresjon mot Breivik er fra null til hundre, sier hun.

Hun forteller at enkelte vil skjerme seg så mye at de vil reise ut av landet for å unngå den verste eksponeringen.

- Han har all mulig rett til å gå til sak hvis han føler seg urettferdig behandlet. Sånn er det i en rettsstat som Norge, sier hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Anne Spjelkavik, leder i Støttegruppen etter 22. juli-hendelsene avd. Sør-Trøndelag, roser den norske stat som hun mener behandler Breivik med verdighet. Foto: Morten Antonsen