Etter lunsj på rettssakens tredje dag var det fengselslege Bjarne Haukelands tur til å fortelle retten om sine observasjoner. Han arbeider ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

- Jeg hadde kontakt med ham fra 27. juli 2011 til 4. juni 2012. Da hadde jeg 21 konsultasjoner med Breivik, begynte Haukeland vitnemålet sitt.

For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere, skriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen. (Krever innlogging)

- Helt uforberedt

Han forteller at det var svært utfordrende å få en massemorder som innsatt.

- Vi var helt uforberedt da han kom på hvordan vi skulle forholde oss til ham. Han hadde jo gjort noe ingen andre har gjort. Vi måtte finne ut hvordan vi skulle gjøre det, sa han.

- Godt humør på Ila

Advokat Adele Matheson Mestad fra Regjeringsadvokaten startet med å spørre om hva en isolasjonsskade er.

- Ingen er enige om det. Hos friske er det usikkert hva som skjer når det gjelder isolasjon. Det er ikke noe ordentlig medisinsk begrep, svarte Haukeland.

Haukeland oppsummerte sinnsstemningen til Breivik på Ila som «gjennomgående godt humør».

- Noen ganger var han full av energi, andre ganger hadde han mindre energi og tempo. Da var vi oppmerksom i tilfelle han ble syk. Men det gikk over, sa Haukeland.

- Opptatt av isolasjon

Ifølge Ila-legen var Breivik oppptatt av isolasjon og isolasjonsskader fra starten av.

- Det virket som at han var forberedt på det. Det snakket han med flere om. Så han er vel nesten overrasket over at det har gått så bra. Jeg tror han var forberedt på at det skulle være vanskelig å tåle, sa Haukeland.

- Han ville snakke om hvordan det ville være å bli den som kom til å sitte lengst isolert i Norge, fortsatte han.

Før lunsj var det fengselslege Bjørn Draugedalen fra Skien fengsel som inntok vitneboksen like før klokka 11.30 torsdag formiddag.

Advokat Adele Matheson Mestad fra Regjeringsadvokaten ba Draugedalen om å fortelle om jobben i Skien fengsel. Han er der hver onsdag.

- Rolig og avbalansert

I tillegg til Draugedalen jobber seks sykepleiere i fengselstjenesten. Det er også en psykiater og psykolog innom fengselet én gang i uka.

Mestad ba Draugedalen om å svare på om de hadde sett isolasjonsskader på Breivik.

- Det har vært tilbakemeldinger hele tiden om at hans emosjonelle status, hans måte å møte helsepersonell på, har vært veldig adekvat. Han har hatt en fin, rolig og avbalansert atferd. Han har gitt klare resonnement. Han har vært til stede og gitt god blikkontakt. Han har virket lite plaget, hvis man kan bruke et slikt ord, svarte Draugedalen.

Etter hvert kom det frem at Breivik ikke ønsket å møte psykiater. Det blir respektert forklarte Draugedalen. Han hadde derimot et ønske om å møte sykepleierne.

- Det virker som om han har en god relasjon med sykepleierne. At han får snakke fritt, sa fengselslegen.

Utøya-etterlatte Randi og Sebastian Johansen Perreau har ingen tro på at Breivik vil si unnskyld til AUF og Arbeiderpartiet.

Vurderte sultestreik

I en samtale med en sykepleier i 2015 nevnte Breivik hodepine som han sammenligner med trykket i et fly. Han sa han var i sjokk, og at han vutrderte å sultestreike. Mestad spurte legen om «isolasjonshodepine» er etablert terminologi i medisinen.

- Nei, det er det ikke. Men man kan helt klart få hodepine som kommer og går. Det følger vi opp. Men vi gir det også litt tid og ser det an. Det er slik vi gjør det i medisinsk praksis generelt. Så kommer det an på graden av hodepine, hvordan den arter seg og om det gir noen nevrologiske symptomer. Da agerer vi fortere. Her var det litt diffust hvordan hodepinen artet seg, sier Draugedalen.

Han mente symptomene kunne komme av spenningshodepine.

- Spenningshodepine kan komme av så mangt. Det kan være stressrelatert av ymse årsaker. Det går ofte over ganske raskt. Det viser de neste notatene at det gjorde. I løpet av noen dager var hodepinen betraktelig forbedret, sa Draugedalen i retten.

Psykolog Jim Aage Nøttestad fra Trondheim vil ha en ny vurdering av Breiviks psykiske tilstand. (Krever innlogging)

- Skal ha endret atferd

Breiviks advokat, Øystein Storrvik gikk gjennom flere oppføringer i Breiviks journal som han mener kan vise tegn på isolasjonsskader. Ifølge journalen har Breivik fortalt helsearbeidere at han opplever forholdene i fengsel som tortur, at han ønsker mindre bruk av håndjern og at han ønsker mer sosialt samvær.

Ansatte ved Skien fengsel fortalte at Breivik endret atferd og at helsepersonell burde undersøke det nærmere. Storrvik spurte Draugedalen om dette kunne være tegn på isolasjonsskader.

- De videreformidler en bekymring. De har gjort noen observasjoner, og så vil de at helsetjenesten skal gjøre en vurdering, svarte Draugedalen.

Storrvik spurte flere ganger fengselslegen hva som skulle til for at Draugedalen skulle sagt at Breivik hadde isolasjonsskader.

- Dette er noe vi diskuterer, og vi må se endringer over tid, sa legen.

Vitne kunne ikke stille

Første vitnet på rettssaken tredje dag, Helga Ervik fra Sivilombudsmannen, kunne ikke vitne i saken likevel. I stedet ble deler av Sivilombudsmannens rapport lest opp i retten. Les en oppsummering her.

Etter at sentrale deler av rapporten hadde blitt gjennomgått, var det Knut Bjarkeid, som er direktør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, sin tur til å innta vitneboksen. Han var opptatt av å fortelle at det var andre innsatte som ble mer kroppsvisitert enn Breivik. Les en oppsummering av det han sa her.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.