Partiet samles til landsmøte i Oslo andre helgen i april. Da skal det også velges ny kvinnelig makker til Rasmus Hansson i annerledespartiet som holder seg med to talspersoner i toppen. I dag er Hilde Opoku fra Trondheim som har vervet.

Valgkomiteen har innstilt Une Aina Bastholm (30), som er Hanssons nære rådgiver. Men hun utfordres av Hurum-politikeren Hilde Lengali (46).

– Jeg tror partiet får en bredere plattform med meg der, sier Lengali til NTB.

Lengalis utfordring handler mer om partiets kultur og verdigrunnlag enn om reelle politiske saker. Med MDGs streben etter å bli et seriøst miljøparti har det gått langt i å rendyrke kampen mot klimaendringer, oljeøkonomi og forbrukersamfunnet. Dermed har de alternative stemmene, de som forbindes med særegent økologisk levesett og forslag som utenforstående kan finne på å fnise av, måttet dempe seg.

– Medmenneskelig faktor

Lengali vil naturlig nok ikke gi seg selv noen av de stigmatiserende stemplene som mange knytter til partiets røtter. Men det er likevel ikke tvil om at hun har en annen innfallsvinkel enn Hanssons realpolitikk og pragmatisme.

– MDGs formål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Jeg vil at medmenneskelighet skal være en grunnleggende faktor i partiet, sier Lengali, som kritiserer en politisk kultur som er for hard og fremmer konkurranse framfor samarbeid. Den kritikken rammer også partiledelsen.

Selv om kampen mot klimaendringene er sentral også for henne, understreker hun at grønn politikk må gripe inn i alle samfunnsområder.

– Jeg vil ha med alle dem som overhodet ikke er alternative, men som er like opptatt av skole og helse som av elbiler og vindmøller, sier Lengali, som jobber som daglig leder i Steinerskolenes foreldreforbund.

Lave skuldre

Valgkomiteens utpekte sier hun har lave skuldre før duellen.

– Jeg syns det er bra å bli utfordret. Det gir anledninger til å snakke om politikken vår og partiets utvikling. Og det gjør også at landsmøtet har et reelt valg, sier Une Aina Bastholm til NTB.

Også hun kaller seg selv en breddepolitiker, og viser til at hun har bakgrunn fra flere organisasjoner, blant annet Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Valgkomiteen har blant annet trukket fram Bastholms erfaring med medier og debatter og engasjement for organisasjonsbygging i sin innstilling.

– Et visst strekk

Rasmus Hansson mener de to kandidatene vil være enige i mange av de politiske sakene, men tror Lengali er mer verdiorientert. Han vil ikke avvise at de representerer ulike kulturer i partiet.

Han vedgår også at det fortsatt er motsetninger i partiet.

– Det er bortimot selvsagt det blir et viss strekk i vårt parti i den fasen vi er nå, sier han, og viser til at storesøster Die Grüne i Tyskland også har opplevd en polarisering mellom «fundamentalister» og «realister».

– Det er et visst element av det i MDG, hvor noen er ivrige etter å drive effektiv realpolitikk, andre er opptatt av grunnverdiene, sier han, og erklærer at hans mål for partiet er en «god maskin som kan lage grønn endring».

Hansson mener imidlertid at ikke det er noe stort verdiopprør i partiet.

– Jeg oppfatter det som om partiet i stor grad er enig i den hovedkursen vi har tatt.