TØNSBERG: Med nye vedtak fra landsmøtet skal Venstre utfordre KrFs eierskap til familiepolitikken.

- Vi har bestemt oss for å se på familiepolitikken på en helt nye måte. Venstre skal sette barnet i fokus i all politikk på dette området. Det vil nok bety at det vil stå noen slag rundt dette med våre samarbeidspartnere på Stortinget i dag, sier Trine Skei Grande til Adresseavisen.

Tapte todelingen

Venstres leder stemte for todelt foreldrepermisjon på landsmøtet, men tapte slaget. Et forslag fra blant annet Guri Melbye, tidligere kommunepolitiker i Trondheim, nå gruppeleder i Oslo Venstre, ville tvinge foreldrene til å dele de 40 ukene av permisjonen mellom seg. Det ville ikke landsmøtet, og vedtok heller en tredelt permisjon.

- Men det ligger ikke an til en omkamp om foreldrepermisjonen i Stortinget i denne perioden. Der er det flertall for KrFs linje. Men våre forslag til løsninger vil danne grunnlag for arbeidet med stortingsprogrammet frem mot neste valg, sier Skei Grande.

LES OGSÅ (PLUSS): Kommentar: Partileder på offensiven

Her er de 10 viktigste punktene for hvordan Venstre ønsker å forandre våre barns liv gjennom nye politiske vedtak.

1. Foreldrepermisjon

  • Foreldrepermisjonen tredeles slik at hver av foreldrene får 15 uker permisjon, og 16 uker fordeles fritt mellom dem. Mor må ta ut 12 av egne permisjonsuker som barselpermisjon rett etter fødselen. Hun beholder også retten til barselpermisjon tre uker før termin

  • Ordningen skal endres slik at både far og mor har selvstendig opptjent sin del av permisjonen.

2. Flerlingfødsler

  • Far får rett til være hjemme samtidig med mor i forbindelse med flerlingfødsler, i to uker fra fødsel og 12 uker etter. I tillegg får flerlingforeldre ti uker lengre permisjonskvote til fri fordeling.

3. Barnetrygd

  • Venstre vil kutte ut barnetrygd til familier med over ca. 1 million kroner i inntekt. Lavinntektsfamilier får full utbetaling, og ellers differensieres barnetrygden etter husstandens inntekt. Dette regnes ut etter ligningsoppgjøret. Pengene som spares, skal brukes til andre tiltak for barn.

4. Kontantstøtten

  • Venstre vil avvikle kontantstøtten, men innføre en ventestønad for dem som ikke har fått tilbud om barnehageplass.

5. Bosted etter samlivsbrudd

  • Barneloven skal være nøytral når det gjelder barnets bosted. Dette er i motsetning til barneminister Solveig Hornes forslag om endre loven for gjøre det lettere velge delt bosted etter samlivsbrudd.

6. Barns medvirkning

  • Barn skal høres i barneverns- og fordelingssaker fra de er seks år gamle. Alderen for egensamtykke til adopsjon senkes fra 18 til 16 år.

7. Barnehagene

  • Gratis fulltidsbarnehage for lavinntektsfamilier.

  • Innføre egen «barnas arbeidsmiljølov» som regulerer makstid i barnehagen, rett til sammenhengende ferie og rett til et godt leke- og læringsmiljø.

  • Gi barn i asylmottak rett til barnehageplass på linje med andre barn.

  • Innføre en lovpålagt minimums bemanningsnorm for alle barnehager, egne fagbrev for barnefaglige arbeidere og ungdomsfaglige arbeidere. Minst 80 prosent av alle barnehageansatte skal ha barnefaglig kompetanse.

  • Kreve at ansatte i barnehagen behersker norsk språk.

8. SFO blir AFO

  • Omdøpe SFO til Aktiv fritidsordning (AFO) og gjøre den gratis for barn fra lavinntektsfamilier. AFO skal tilføres nytt aktivitetsinnhold med kunst, kultur og idrett med bidrag fra frivillige organisasjoner, og tilby leksehjelp med kompetent personale.

9. Psykisk helse

  • Psykisk helse skal integreres i skolens læreplaner. Kropp og seksualitet skal inn i skoleverket fra trinn en.

10. Rettssikkerhet

  • Venstre til forby kameraovervåking i undervisningstiden på skoler og i barnehager. GPS-sporing av barn skal forbys.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast: