TØNSBERG: Det har landsmøtet vedtatt i formiddag.

Venstre samlet seg om et forslag fra nestleder Ola Elvestuen, hvor det heter at en rekke av konsesjonene i den 23. konsesjonsrunden ligger i eller ved iskanten, og bør ikke utvinnes av miljømessige årsaker. Samtidig heter det at disse feltene lengst nord i Barentshavet bør bli liggende urørt i lys av den globale klimaavtalen i Paris.

Oljeslag

Den 23. konsesjonsrunden er allerede igangsatt, og Stortinget har vedtatt å lyse ut områdene i Barentshavet. Men etter klimamøtet i Paris er det kommet en rekke krav, blant annet fra miljøvernorganisasjoner, og at Norge må avlyse å tildele konsesjoner for nye oljefelt.

Skal man nå Paris-avtalens mål om at den globale oppvarmingen ikke skal øke mer enn 1,5 grader, mener mange at Norge må følge opp dette ved å redusere tildelingen av nye oljefelt.

Spørsmålet om norsk petroleumsvirksomhet i Barentshavet har vært en av de store diskusjonene i landsmøtesalen og i korridorene i Tønsberg gjennom hele helga. En stor andel av landsmøtedelegatene og sentrale politikere i Venstres sentralstyre arbeidet i helga for et forslag om å avlyse hele konsesjonsrunden. Men dette forslaget ble avvist. Det samme skjedde med et forslag fra mange fylkeslag i landsdeler med stor oljevirksomhet som ville gjennomføre konsesjonsrunden uten endringer.

Arbeide for vern

Forslaget fra Ola Elvestuen, som landmøtet nå slutter seg til, betyr i realiteten at Venstre skal arbeide for å verne de mest sårbare leteområdene som ligger inne i konsesjonsrunden, slik at det ikke blir fremtidig petroleumsvirksomhet i områdene som ligger nærmest iskanten.

- Venstres oljepolitikk er egentlig ganske enkel. Sårbare områder skal vernes, produksjonen må skje med så lite utslipp som mulig og virksomheten skal lønne seg. Nå ser det ut som det er flertall på dette landsmøtet om å konsentrere vår politikk mot at de mest sårbare områdene i konsesjonsrunde 23 skal holdes utenfor. Det er jeg meget tilfreds med, sier Elvestuen til adressa.no

Gå gjennom oljepolitikken

Venstres nestleder mener samtidig at det er på tide at Norge går gjennom hele sin oljevirksomhet i lys av Paris-avtalen.

- Den avtalen endrer så mye av forutsetningene for vår oljevirksomhet. I denne omgangen er det viktig at Venstre sørger for å verne de mest sårbare områdene i og mot iskanten. I neste omgang er det duket for en total gjennomgang av hele vår virksomhet på sokkelen, sier Elvestuen.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast: