«Kast hele muslimdjevelen ut av landet». «Islamister i samfunnstoppen bør skape like mye uro som nazister i 1940!». «Bare navnet kan skremme en, hiv ham ut».

Det er noen få av svært mange hetspregede karakteristikker om AUF-leder Mani Hussaini som folk har lagt ut på Per Sandbergs Facebook-side, skriver Aftenposten.

Under et innlegg Sandberg la ut 1. mai er det over 600 innlegg. I de fleste av dem får Hussaini gjennomgå på ulikt vis.

Det startet med en 1. mai-tale

1. mai gikk AUF-lederen ut mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

- Kast kjerringa ut av regjeringen, sa han i en tale. Kort tid etter beklaget han utsagnet og uttalte til Aftenposten at det var dumt å kalle Listhaug kjerring.

Les også: - Kast kjerringa på hue ut av regjeringa

En sak som både inneholdt det han sa og senere beklagelsen, ble av Frps nestleder og fiskeriminister Per Sandberg lagt ut på Facebook.

- «Skremt» eller ikke. Det skaper iallfall uro hos meg hvis slike ungdomspolitikere skal overta styringen av landet, skrev han i en egen kommentar til saken.

Det var dette innlegget fra Sandberg som fikk over flere hundre følgere til å beskylde AUF-lederen for både å mangle folkeskikk og oppdragelse, samtidig som mange øster ut ut en rekke sjikanerende bemerkninger.

«Den dummeste av alle svartinger»

Hussaini og familien flyktet fra Syria da han var 11 år. Her er noen flere av bemerkningene om ham som Frp-nestlederen i alle fall inntil i torsdag kveld lot bli stående uimotsagt om AUF-lederen.

  • «Få dritten ut av landet!!!»

  • «Bare å få sendt den lobotomerte AP- katten ut av landet…»

  • «Han er vel som de andre av arten.»

  • «Her er det jo også ikke så lite kvinneforakt. Det ligger kanskje i genene hos denne karen?»

  • «Pakistanerne begynner å bli skikkelig husvarme.»

  • «Med slikt kvinneforakt, blir du nok aldri integrert i det norske samfunnet.»

  • «Han kan ikke snakke skikkelig norsk og er en ufyselig muslim, og det må landet få ut snarest».

Taus ungdomsleder i Frp

Hussaini ble også utsatt for voldsom hets på egen Facebook-side etter talen. Det fikk de andre ungdomslederne – inkludert lederen i Fremskrittspartiets egen ungdomsorganisasjon – til å rykke ut og ta avstand fra hetsen.

- Hetsen mot Mani Hussaini er hårreisende. Det er hatytringer, uttalte FpU-leder Bjørn Kristian Svendsrud tidligere i uken.

- Vi i Frp mener at alle skal kunne si veldig mye i Norge, men nå er grensen nådd. Derfor går vi ungdomspolitikere ut sammen: Du skal ikke hetse folk på den måten, uttalte han.

Når Aftenposten ber om kommentar til hetsen AUF-lederen utsettes for på Frp-nestlederens Facebookside, sier han bare at spørsmålet bør rettes til Sandberg.

Les også: FpU reagerer på hets mot Hussaini

Sandberg: Tar til tider ut det verste

Aftenposten har bedt Sandberg om en kommentar om hvorfor han tillater så mye hets mot Hussaini.

Sandberg kommer med følgende svar i en SMS:

«Min FB-side er åpen og offentlig. Jeg har oppfordret til saklig debatt, jeg «tillater» ikke dritt/hets, men det er «troll» i alle sosiale medier. Og jeg mener fortsatt at «trollene» bør komme ut i lyset.»

Han legger til at det ikke er noen «skjulte personer som ytrer seg» og at journalister dermed kan utfordre dem som hetser.

- Det er nok den mest forebyggende tiltaket vi kan bruke, påpeker Sandberg som avslutter med å opplyse om at han sjelden redigerer i kommentarfeltet,  «men tar til tider ut de verste».

Les også: - Det er for mye politikk. Frp må tilbake til sine liberalistiske tradisjoner

Les også: Tajik utsatt for grov hets og rasisme i VG-debatt

AUD-leder Mani Hussaini kritiserte Syliv Listhaug 1. mai og sa følgende: Kast kjerringa på hue ut av regjeringa. Foto: NTB Scanpix
Skjermdump fra Per Sandbergs side på Facebook.