– Retten har besørget skjermbrett for å hindre at tiltalte er synlig under hennes forklaring. Hun opplever at dette er tilstrekkelig skjerming for hennes del, opplyser Sviglinskajas bistandsadvokat Stig Nilsen.

Han forteller for øvrig at Sviglinskajas mor har kommet til Bergen for å være sammen med henne under hele rettsprosessen.

Nekter for drapet

Når rettssaken starter i Nordhordland tingrett mandag, skal litaueren som står tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011, forklare seg. Han nekter for å ha drept henne.

– Jeg har ingen tro på at hun tok livet sitt. Det er noen som har drept henne, men det var ikke meg, har 34-åringen sagt til VG.

Han mener han kan forklare hvorfor politiet fant hans DNA flere steder på Monikas kropp. Åtteåringen ble funnet død fem uker etter at han og Monikas mor hadde gått fra hverandre.

– Jeg forventer ingenting fra ham, og jeg er ikke overrasket over at han nekter. Jeg forventer meg ikke annet, har moren sagt til NTB.

Følger saken

Etter at Kristina Sviglinskaja har forklart seg, vil hun være til stede og følge resten av den fire uker lange saken.

Der får hun høre politifolk, bekjente, familiemedlemmer, naboer, huseiere og fengselsinspektører vitne. Det vil også bli lagt fram en rekke beviser, som DNA-materialet som knytter 34-åringen til saken, tekstmeldinger og rettsmedisinske rapporter.

– Det ble gjennomført en siste befaring i rettssalen på fredag i forbindelse med at vi flyttet opp dokumenter til salen. Kristina er ved godt mot og er optimistisk til gjennomføringen av saken, sier bistandsadvokat Nilsen.

Han forteller at Sviglinskaja ikke kommer til å gi noen intervjuer i løpet av rettssaken. Hun har imidlertid akseptert å bli filmet i rettssalen.

Henlagt som selvmord

Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem på Sotra utenfor Bergen 14. november 2011.

Et belte var strammet til rundt halsen hennes, men politiet konkluderte med at det ikke hadde skjedd noe kriminelt og henla saken etter ni måneder. Etterforskningen ble senere gjenopptatt, og i 2014 ble Kristina Sviglinskajas tidligere samboer pågrepet.

Varsleren Robin Schaefers historie om etterforskningen førte til at hele det tidligere Hordaland politidistrikt ble snudd på hodet. Riksadvokaten kritiserte etterforskningen, og Spesialenheten for politisaker har bøtelagt distriktet for grov uforstand i tjenesten. Flere har valgt å slutte, politimester Geir Gudmundsson trakk seg til slutt fra stillingen i fjor vår.