– Monikas mor mottok syv ubesvarte anrop fra Monikas mobiltelefon mellom 08.40 og 08.45. Det oppdaget hun da hun i en pause sjekket mobiltelefonen sin. Hun prøvde å ringe tilbake, men fikk ikke svar. Heller ikke i lunsjpausen. Da hun kom hjem etter arbeidet den dagen, så hun at et glassvindu i inngangsdøren var knust. I gangen fant hun en øks. Og hun fant Monika hengende i et belte fra dørhåndtaket på en soveromsdør, sa statsadvokat Benedicte Hornes i sitt innledningforedrag, skriver Aftenposten.

En av de syv oppringningene fra Monikas telefon ble satt over til telefonsvareren, men det ble ikke lagt igjen noen melding, og det ble heller ikke hørt noe støy i bakgrunnen.

Nabo hørte smell

Et nabo har forklart at hun denne morgenen våknet av et smell, og det ble undersøkt om lyden fra et vindusglass som ble knust, kunne ha nådd frem til naboens soverom. Det ble bekreftet i undersøkelsen.

Statsadvokaten forklarte også retten om den etterforskningen som ble utført, først i 2011 og 2012, før saken ble henlagt. Og så om etterforskningen som ble gjennomført i 2014 og 2015 etter at saken ble gjenopptatt.

Nye analyser av DNA-spor

– Det ble gjort nye analyser av DNA-spor, det ble gjort grundigere etterforsning og det ble gjort forsøk for undersøke hypotesen om at jenta hadde hengt seg selv, sa statsadvokaten.

Hun forklarte at det var strødd krydder i leiligheten, og det ble funnet en krydderboks i stuen.

Hun fortsetter i formiddag med å legge frem de bevisene hun mener viser at den tiltalte 34 år gamle Donatas Lukosevicius er skyldig i drap på Monika.

Moren mottok trusler

Det er gjort omfattende etterforskning av flere telefonoppringninger, trusler og e-poster som Monikas mor mottok både før og etter drapet.

Flere dataeksperter fra politiet skal forklare seg som vitner om tiltaltes omfattende bruk av internett og sosiale medier og truende meldinger.

-Vi har valgt å ta med de plagsomme mailene og meldingene fordi det kan være med på å belyse saken, selv om det ikke spiller noen rolle når det gjelder straffeutmålingen, sa statsadvokaten.

DNA-funn ga gjennombrudd

Det var analyse av DNA-funn gjort på Monikas hånd som gjorde at Lukosevicius ble pågrepet høsten 2014. . -Analysen viser at funnet må stamme fra tiltalte eller en annen mannlig person i hans slekt, sa statsadvokaten.

Sakkyndige skal senere forklare seg om DNA-sporene ble avsatt på Monika da hun ble drept, eller om DNA kan stamme fra tidligere. Den tiltalte var samboer med Monikas mor og bodde i leiligheten inntil en måned før drapet.

Smilte da han ankom retten

– Min klient har sett frem til at saken kommer opp for retten, slik at han kan få gitt sin forklaring, sier forsvarer Aasmund Olav Sandland.Den 34 år gamle Donatas Lukosevicius er tiltalt for drapet på åtte år gamle Monika Svoglinskaja. Etter lunsj skal ha begynne på sin forklaring.

Den tiltalte 34-åringen ble fulgt inn i rettssalen av fire arrestforvarere, og han tok plass mellom sine forsvarere Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge.

Smilte og hilste blidt

Han smilte og hilste blidt til pressefolkene, og stilte villig opp til bilder og han holdt hendene over hodet.

– Takk for at dere har kommet, sa han.

Straks etter at retten var satt, leste sorenskriver Håkon Rastum opp den alvorlige tiltale, hvor det alvorligste punkter er drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Erkjenner du straffskyld, spurte sorenskriveren for hvert av tiltalepunktene.

– Nei, svarte tiltalte, mens han ristet på hodet.

Tiltalt for drap

34-åringen er tiltalt for at han brøt seg inn i hjemmet til Mona Sviglinskaja den 14 november 2011, antagelig med en øks. Inne i sokkelleiligheten skal han ha knyttet et belte rundt halsen henne og strammet til eller hengt henne opp i et dørhåndtak slik at hun døde.

Mannen er også tiltalt for å ha stjålet en mobiltelefon, halskjeder, armbånd, øredobber, ringer, og parfyme. Han er også tiltalt for skremmende eller plagsom opptreden ved at han i tiden etter drapet skal ha sendt flere truende og sjikanerende e-poster til Monikas mor, og også forsøkt å presse henne for penger.

34-åringen har nektet straffskyld, og skal i formiddag selv forklare seg.

– Min klient ser frem til at saken kommer opp for retten, slik at han kan få gitt sin forklaring, sier forsvareren, advokat Aasmund Olav Sandland.

Nordhordland tingrett har lånt to rettssaler av Bergen tingrett for å få plass til alle aktørene og journalistene som skal følge rettssaken.

Omfattende svikt i etterforskningen, at saken først ble henlagt som selvmord og så gjenopptatt etter at bistandsadvokaten Stig Nilsen krevde det, har ført til at drapssaken har fått ekstra stor oppmerksomhet.

Monikas mor og bestemor ble fulgt inn i rettssalen av bistandsadvokat Stig Nilsen, og mor og datter holdt hverandre hardt i hendene da de satt og ventet på at rettssaken skulle komme i gang.

I fire uker fremover skal Nordhordland tinghus behandle saken. - Takk for at dere har kommet, sa den drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) til de mange fremmøtte pressefolkene da han ble ført inn i rettssalen. Foto: NTB scanpix