Oslo: Hvis ikke partene blir enige innen midnatt, er det varslet at sikkerhetskontrollen ved Oslo lufthavn blir stengt fra klokka 6 fredag morgen.

– Det er besluttet at vi holder sikkerhetskontrollen åpen så lenge det er forsvarlig. Det gjøres forløpende vurderinger i tett dialog med politi og andre enheter, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor.

Inntil streiken eventuelt blir iverksatt er det normal drift ved flyplassen.

Møt som normalt

De reisene oppfordres til å møte som normalt. Dersom antallet reisende blir høyere enn forsvarlig kan det også bli aktuelt å stenge sikkerhetskontrollen før streiken inntreffer.

– Vi gjør alt vi kan for å avvikle trafikken på en best mulig måte med de forutsetningene vi har, men dessverre vil en eventuell streik gi store konsekvenser for alle som skal ut og reise, sier Andersen.

– Samtidig ønsker vi også å oppfordre de reisende, så langt det lar seg gjøre, å kun reise med håndbagasje og dermed redusere belastningen på bagasjeanlegget, legger han til.

– Ikke taktisk

Torsdag klokka 13 møttes partene i vekteroverenskomsten, Parat og NHO Service, hos Riksmekleren i et forsøk på å løse konflikten.

Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen avviser at det ligger taktiske årsaker bak at vektere på Oslo lufthavn blir tatt ut i streik ved brudd i meklingen.

– Det har ikke noe med det å gjøre. Vi spekulerer aldri i sånt. Vi har tusen medlemmer som er omfattet av vekteroverenskomsten. Det er et kollegium som står sammen, sa han til NTB rett før meklingen startet.

Han beskriver avstanden mellom partene som overraskende stor. Larsen sier arbeidstakernes krav ligger innenfor rammen av frontfaget og handler om en anerkjennelse for vektere med ansvar, kompetanse og særlig risikofylt tjeneste.

– Det er ikke snakk om særlig med penger. Dette dreier seg om mindre enn 10 øre per time til alle vekterne i Norge. Vi skal ikke gi 10 øre til alle, men ta den 10-øringen og flytte den til de som har en særlig risikofylt tjeneste, sier Larsen.

42.200 passasjerer

170 av de 250 vekterne på Gardermoen som kan bli tatt ut i streik, jobber i sikkerhetskontrollen. En så stor kapasitetsreduksjon vil by på store sikkerhetsmessige utfordringer og altså føre til at flyplassen blir delvis stengt.

De berørte bedriftene er Securitas AS, Securitas Transport Aviation AS, Nokas AS og Nokas Aviation AS. Parat organiserer omkring tusen vektere.

Fredag er det ventet svært høy trafikk. Totalt er det 42.200 passasjerer som skal sikkerhetskontrolleres, og dette tallet er blant de høyeste noensinne på Oslo lufthavn.

Torp gjør klar til å ta over for Gardermoen

Torp flyplass ved Sandefjord vil tilrettelegge for fly fra Gardermoen, dersom den blir stengt på grunn av vekterstreiken.

Hvis ikke Parat og NHO Service blir enige innen midnatt natt til fredag, blir 250 vektere på Oslo lufthavn tatt ut i streik. Det vil føre til at Avinor stenger flyplassen for alle som skal reise ut fredag.

– Passasjerer som ankommer Oslo lufthavn og har Oslo som endedestinasjon, vil ikke bli berørt dersom det blir streik. Men skal du videre med fly, kan du bli berørt, opplyste Avinor denne uken.

– Vi har dialog med noen selskap og noen flighter, det er ikke det helt store volumet, men det er noen selskaper som ser på den muligheten. Vi følger utviklingen tett, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen ved Torp til NRK.

Ifølge Kleive-Mathisen kan det være at noen ruter flyr inn til Torp allerede i kveld for å kunne gå fra ut igjen fra Torp i morgen tidlig ved en eventuell streik.

Parats forhandlingssjef Turid Svendsen er glad for at lufthavnen i Sandefjord kan gjøre disse tilretteleggingen.

– Det syns vi er fint. Det er ikke passasjerene vi ønsker å ramme dersom det blir streik, sier hun.