Snowden gikk 21. april 2016 til sivilt søksmål mot staten ved Justis- og beredskapsdepartementet. Bakgrunnen var at Snowden, som for tiden befinner seg i Russland, den 18. november i år skal motta Ossietzky-prisen som organisasjonen PEN deler ut i Norge.

Snowden er amerikansk statsborger, og han har siden juni 2013 vært etterlyst av amerikanske myndigheter, mistenkt for å ha overlevert graderte dokumenter om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til utenforstående.

Snowden har i stevningen vist til at han ikke kan utleveres til USA, idet de forhold han er siktet for i hjemlandet gjelder politiske lovbrudd.

Staten mente at søksmålet måtte avvises fordi den rettslige prøvingen av utleveringsspørsmål skal behandles av domstolen i straffeprosessuelle former.

En slik domstolsprøving kan først skje når det foreligger en utleveringsbegjæring, og den som er begjært utlevert befinner seg i Norge. Snowden befinner seg ikke i Norge, og USA har heller ikke fremmet utleveringsbegjæring.

Det var Oslo tingrett enig i, og i kjennelsen slås det fast at Snowden må ut med 7.000 kroner i sakskostnader til staten.