Oslo: Pasienter på sykehjem sliter ikke bare med smerter, men også åndenød, angst, depresjon, søvnløshet og kvalme, viser en ny, norsk studie som er publisert i tidsskriftet Journal of The American Medical Directors Association, skriver VG.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har Norge omtrent 360 legeårsverk fordelt på landets 900 sykehjem.

– 18.600 personer dør på sykehjem hvert år. Det er 48 prosent av alle som dør i Norge. Vi må tørre å spørre om det er for få leger på sykehjem i forhold til hvor komplisert dette egentlig er, sier Bettina Husebø, en av forfatterne av artikkelen og leder for Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Det pekes på at enkel behandling som kunne ha forbedret livskvaliteten til pasientene, for eksempel beroligende medikamenter mot angst, må godkjennes av lege.

Studien strakte seg over tre år og omfatter nesten 700 pasienter ved 47 sykehjem i 35 kommuner. Den konkluderer med at altfor mange mennesker opplever uakseptabelt høye smertenivåer og plagsomme symptomer ved livets slutt.

– Dette understreker det store behovet for retningslinjer, bedre gjennomføring og utdanning av sykehjemspersonalet, heter det i artikkelen.