I første inntaksrunde ved Nord-Trøndelag fylkeskommunes videregående skoler har hele 92,8 prosent av søkerne fått tilbud om opptak på sitt førsteønske når det gjelder programområde. Dette er en liten økning fra i fjor.

Yrkesfag er populært

Som tidligere år søker flest i Nord-Trøndelag yrkesfaglige utdanningsprogram. Hele 53,4 prosent av søkerne vil ha yrkesfaglig opplæring. 46,6 prosent har søkt seg til studieforberedende utdanning, hvorav søkerandelen til studiespesialisering er 22,9 prosent. De mest populære tilbudene sett i forhold til antall elevplasser er idrettsfag og elektro.

Ove Austmo, seksjonsleder for fag- og yrkesopplæring, mener at det er bra de fleste kommer inn på førstevalget, men sier det viktigste er å gi alle et tilbud.

- Det er relativt viktig at elevene kommer inn på det de ønsker, men det er også viktig at de får muligheten til å fullføre utdanninga. Om de ikke kommer inn på førstevalget, vil de få tilbud om en plass på et annet område, sier han.

Grunnen til at ikke alle kommer inn på førstevalget er kapasitet og muligheter for læreplasser senere.

- Det er for eksempel veldig mange søkere til elektro, og her er det begrenset med læreplasser så da er det også begrenset antall plasser linja, legger han til.

Lavere antall avgangselever

I år er det 1958 avgangselever i grunnskolen i Nord-Trøndelag. Dette omfatter også private grunnskoler og kommunale voksenopplæringssentre. 98,57 prosent av disse har søkt om plass i videregående opplæring. Dette er litt lavere enn i fjor da prosentandelen var på hele 99,02.

- Prosentandelen bruker å være så høy som dette, forteller Austmo.

- Her er det altså ikke bare ungdommer med ungdomsrett, men også voksne ungdommer som kommer fra voksenopplæring.

Ungdomsrett innebærer at man har krav på videregående opplæring, og alle disse har fått tilbud om studieplass.

Fylkeskommunen har tiltak for å få søknadsprosenten opp på 100.

- Hvis det er noen som ikke søker, tar oppfølgingstjenesten til fylket kontakt. Vi har full kontroll over hvorfor noen ungdommer ikke har søkt, og det er jo ikke forbudt å ta seg et friår. Oppfølgingstjenesten jobber nå for å motivere disse ungdommene til å fortsette utdanningen sin neste år, forteller Austmo.

Det er totalt 5483 søkere med såkalt ungdomsrett fra Nord-Trøndelag.

Høyere søkertall i Sør-Trøndelag

Også i Sør-Trøndelag er tallene klare. Her kommer over ni av ti søkere inn på sitt førstevalg. 90,5 prosent har fått innfridd sitt første ønske. Det er omtrent 0,5 prosentpoeng høyere enn i fjor.

Ungdomskullet fra grunnskolen er omtrent 130 flere enn i fjor.

Flere søkere til studieforberedende

Den mest markante endringen fra i fjor er at antallet søkere til studieforberedende utdanningsprogrammer øker med nesten syv prosentpoeng. Det skyldes i hovedsak at medier – og kommunikasjon har gått fra å være yrkesfaglig til studieforberedende utdanningsprogram. Dette er bestemt fra kunnskapsdepartementet, og er felles for alle fylker.

- Utdanningsprogrammet er fra første august i år et studieforberedende utdanningsprogram, som vil si at alle elever tas inn til et treårig løp der sluttkompetansen er studiekompetanse, forteller fagsjef i fagenhet for videregående opplæring i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Herdis Floan.

- Dette medfører at elevene ikke har mulighet til å søke seg ut i lære etter andreåret, noe som for øvrig svært få gjorde også etter gammel ordning. For elevene innebærer endringen svært lite annet enn at fellesfagene er mer spredt utover de tre årene. I de praktisk programfagene vil undervisningen normalt fortsatt foregå i grupper på maks 15 elever.

Lurer du på hvilke fag som er mest populære? Sjekk her!

I tillegg til dette har kunst, design og arkitektur (tidligere studiespesialisering med formgivingsfag) fått nesten dobbelt så mange søkere. Søkerandelen til studieforberedende er 54,1 prosent, og andelen til yrkesfag er 45,9 prosent.

Unngå å miste plassen

Søkerne som har fått tilbudt plass ved videregående opplæring i fylkene har nå i overkant av en uke på å bestemme seg for om de vil takke ja til plassen. De som ikke svarer vil miste skoleplassen. Søkere som har fått melding om inntaket på SMS etter per post må inn på nettsiden vigo.no for å se om de har blitt tatt inn eller om de står på venteliste. Se frister i faktaboks.

Herdis Floan, fagsjef i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Foto: Morten Smedsrud