Adresseavisen har det siste døgnet skrevet om to lokaler i Nord-Trøndelag som har blitt skutt på med luftvåpen. Onsdag kom Bygdasentralen i Beitstad på jobb til flere skytehull i vinduene sine, og torsdag skjedde det samme hos Frikirken i Steinkjer. På begge stedene antar politiet at det er brukt luftvåpen.

- Luftvåpen blir ofte karakterisert som et uskyldig våpen, men det kommer helt an på hva slags prosjektiler man bruker og hvilken hastighet våpenet er laget til å skyte i, sier Finn Lium fra Tynset, som har drevet med aktiv skyting i 43 år og har bred erfaring med våpen.

- Kan skyte gjennom husvegger

Lium forteller at man i dag kan skreddersy luftvåpen, både lovlig og ulvolig, slik at de kan brukes til akkurat det formålet man måtte ønske.

- Det er flere luftvåpen som kan skyte rett gjennom husvegger, hvis de er laget på riktig måte, og da kan man tenke seg selv hvor stor skade de kan gjøre på mennesker, sier han.

Siden skuddene på Frikirken og Bygdasentralen ikke har gått helt gjennom vindusglasset, antar Lium at en lettere type luftvåpen er brukt.

- Disse har en utgangshastighet på cirka 120 til 220 meter i sekundet, og det er antagelig brukt blykuler. Disse er butt på enden, og vil stoppe etter hvert når de treffer gjenstander, sier han.

- Hva hvis disse treffer mennesker?

- Kula vil gå inn under huden, men hvor stor skaden er avhenger av hvor langt unna vedkommende står. Hvis man treffer øynene vil synet bli ødelagt med en gang, sier han.

Lium forteller at dersom våpenet hadde hatt større hastighet, og prosjektilene hadde vært spisse og laget av stål, ville de kunne gjort stor skade.

- Disse har en gjennomtrengelsesevne. Man bruker slike kuler i jakt, og da sier det seg selv at de kan drepe mennesker, sier han.

- Synd at det brukes til ødeleggelse

Våpeneksperten synes det er synd at folk bruker luftvåpen til å ødelegge andres eiendommer med.

- Det er ofte brukt i forbindelse med rekreasjon, for eksempel familier som skyter på blink for moro skyld på hytta, og da er det trist at enkelte velger gjøre skade, sier Lium.

Lium tror ikke det kommer til å ta lang tid før loven om bruk av luftvåpen blir endret.

- Men jeg vet ikke om det kommer til å hjelpe, siden man kan få tak i så mye rart på internett i dag. Samtidig er det jo slik at en fiskekniv i utgangspunktet er laget til å sløye fisk med, men det kommer helt an på hva slags intensjoner brukeren har, sier han.