- Det er helt utrolig at det har gått fem år. Det føles enda veldig nært, og 22. juli er fortsatt en like vanskelig dag, sier AUF-leder i Trondheim, Mathea Pedersen (19) til Adresseavisen.

- Mange har det fortsatt veldig vondt

Nyheten om terrorangrepene i Oslo og på Utøya, sitter ferskt i minne hos Pedersen.

- Jeg var på ferie i Spania og så det på nyhetene. Jeg husker det var et sjokk at noe sånt kunne skje i Norge og med AUF. Det var helt forferdelig, sier hun.

19-åringen kjenner flere av dem som var på øya i 2011.

- Det er klart at en slik hendelse setter spor, og det er mange som fortsatt har det veldig vondt, forteller hun.

- Har klart å ta tilbake øya

Pedersen har vært leder i AUF Trondheim i ett halvt år, men har lang fartstid i organisasjonen. Hun deltok selv på sommerleiren på Utøya i 2015, og skal dit igjen i år.

- Det var litt spesielt å være der i fjor, for det var den første leiren på øya etter terrorangrepene. Men samtidig føltes det veldig trygt. Det har vært fokus på at vi skal ta tilbake øya, og det synes jeg vi har klart. Men det kan være andre som føler vi ikke har gjort det. Det er veldig individuelt hvilke følelser man har til øya etter 22. juli, sier Pedersen.

Skal holde tale i Rådhusparken

I Trondheim inviterer kommunen i samarbeid med AUF og støttegruppen 22. juli til markering i rådhusparken klokken 14.00. Her skal Pedersen, Hanne Moe Bjørnbet fra Arbeiderpartiet og varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, holde taler.

- Det blir en tøff dag, for jeg må se mange jeg er glad i ha det vondt. Det er også vanskelig fordi det er ingenting jeg kan si som kan gjøre alt bra, sier Pedersen.

Ved slutten av seremonien i rådhusparken blir det rosenedleggelser og stille samvær rundt minnesmerket.

- 22. juli er en dag hvor det er viktig at vi viser kjærlighet for hverandre, sier Pedersen.

Viktig å markere dagen

22. juli markeres også i Orkdal og i Malvik. I Orkdal starter markeringa klokken 18.00 ved minnesmerket ved Gammelosen på Orkanger. I Malvik markeres dagen klokken 17.00 ved minnesmerket i Hommelvik.

- Mener du 22. juli bør markeres hvert år?

- Ja. Hvordan markeringene skal foregå i fremtiden vet jeg ikke, men det er viktig at vi minnes det som skjedde, de vi mistet og alt de var, sier Pedersen.

Markeringer i Nord-Trøndelag

I Nord-Trøndelag markeres 22. juli på tre steder, i Namsos og Stjørdal, i tillegg til en større markering ved minnesmerket på Røstad i Levanger klokken 18.00.

Leder i støttegruppa for 22. juli i Nord-Trøndelag, Kristine Sandberg, ordfører i Levanger, Robert Svarva og leder i Nord-Trøndelag Arbeiderparti, Bjørn Engen skal holde taler, og Christina Fagerkind skal fremføre "Til ungdommen". Etter markeringen er det samling for medlemmer av støttegruppa på Dampskipsbrygga i Levanger.

Markeringer i Oslo og på Utøya

22. juli blir markert både i Oslo og på Utøya. Markeringen i regjeringskvartalet starter kl. 09.30, og leder i AUF, Mani Hussaini, statsminister Erna Solberg og Regjeringskvartalets representant i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Tor-Inge Kristoffersen, skal holde taler.

Det blir kransenedlegging, ett minutts stillhet og et musikalsk innslag. I år vil også navnene på alle de 77 ofrene for angrepene blir lest opp.

Klokken 11.00 er det gudstjeneste i Oslo Domkirke, og klokken 16.00 er det minnemarkering på Utøya med taler ved leder i AUF Mani Hussaini, støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

- Det er helt utrolig at det har gått fem år. Det føles enda veldig nært, og 22. juli er fortsatt en like vanskelig dag, sier AUF-leder i Trondheim, Mathea Pedersen (19). Foto: Finn Walther
Minnesmerket for 22. juli 2011 på Utøya. Navn og alder på de drepte er preget inn i en stor metallskulptur. Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix
Trondheims minnested etter terrorhandlingene 22. juli skal ligge i Tordenskjoldparken ved Vår Frue Kirke, og skal være ferdig høsten 2016. Foto: MARIANNE LEVINSEN OG ANDERS KRÜGER