Tilsynet mener departementet burde ha utredet de mulige konsekvensene i høringsforslaget om endringer i kjernejournal- og reseptformidlerforskriftene.

I et forslaget skriver departementet at endringene ikke får «personvernmessige konsekvenser av betydning».

Private resepter

Men endringene vil innebære økt tilgang til helseopplysninger, redusert kontroll, utvidet lagringstid av opplysninger og større risiko for uautorisert bruk, understreker tilsynet.

– Det mange ikke er klar over er at hvis dette blir innført, kan for eksempel en tannlege eller optiker få en oversikt over at du har resept på beroligende midler på grunn av en tøff samlivskrise, eller da du fikk resept for p-piller eller potensfremmende midler, forklarer seniorrådgiver Grete Alhaug i Datatilsynet til NTB.

Samtykke

Hittil har det bare vært leger som har hatt tilgang til informasjonen med samtykke.

Datatilsynet foreslår at det utvikles en teknisk løsning som gir pasientene en mulighet til å styre hvem som skal ha tilgang til ulike typer resepter.

Per i dag kan alle enkelt krysse av for hva som er tilgjengelig for helsepersonell i sin kjernejournal på Helsenorge.no. Dette er hittil ikke mulig i det nye systemet departementet foreslår, ifølge tilsynet.