Mottakelsen av ferske studenter er preget av mye drikking. I fadderuka tar erfarne studentene imot de ferske, fadderbarna. Målet er at de skal bli kjent med hverandre, kjent med studiestedet, universitetet og byen. For de fleste betyr det at de ti første dagene av det første semesteret er en mer eller mindre sammenhengende fest.

«De som ikke setter pris på intens drikking ti dager til ende, risikerer å ende opp ensomme»,skriver filosofistudent og fadder Arild Julius Østrem i et innlegg i Universitetsavisa. Han etterlyser aktiviter i fadderuka som ikke innebærer alkohol.

Ekte studentkultur = drikking?

Han mener nye studenter blir møtt med at det er drikking som er «ekte studentkultur». Øl og dram var tross alt kjempenes meny, legger han ironisk til i innlegget sitt. Han slår fast at fadderne ofte gjør det lett for seg selv og gjør noe de selv syns er artig. Derfor ender det opp med en alkoholmarinert fadderuke. Østrem er fadder for de ferske filosofistudentene gjennom linjeforeningen Apeiron. Han mener NTNU må ta mer ansvar for integreringen av de nye studentene og ikke la det være tilfeldige studenters eneansvar.

- Fadderne er ofte de som drikker mest, sier Østrem og viser til en studie forsker og leder av Studentsamskipnaden i Agde, Eli Stålesen, har gjort. I undersøkelsen hennes kommer det fram at fadderne ofte trenger assistanse på grunn av stort alkoholkonsum. Hun mener fadderne bør få undervisning gjennom utdanningsinstitusjonene, skriver Under dusken.

Ekstra studiepoeng for å være fadder

Arild Julius Østrem mener NTNU bør ansvarliggjøre fadderne som tar imot de nye studentene.

- Fadderne bør kanskje få studiepoeng for arbeidsinnsatsen med å ta imot nye studenter. Slik kan universitetet kreve at studentene finner på noe mer enn bare å feste sammen med fadderbarna, sier Østrem.

- Studiepoeng vil gi NTNU et virkemiddel for gjøre fadderne mer ansvarlige.

Han mener også NTNU må tilby fadderne kurs som for eksempel Lykkepromille, Kjernekar eller kurs arrangert av holdningsorganisasjonen Mot.

- Fadderne har alt ansvaret alene

- Mest av alt handler det om å finne på andre aktiviteter enn bare å drikke. Men det krever mer tid å organisere andre aktiviteter, og det er ofte mye greiere å bare dra hjem til noen for å drikke. Når alt er basert på frivillighet, er det lett at fadderne velger det enkleste.

Selv forteller han at de ferske filosofistudentene har fått tur til botanisk hage, kino og hatt brettspillkveld. Slik mener han de har lagt opp til aktiviteter som også passer for dem som ikke er så glad i store mengder med alkohol.

- I dag er det vi fadderne som har alt ansvaret for å ta imot nye studenter. Det ansvaret må NTNU dele, sier han.

Slik så det ut i Vollaparken etter festligheter under fadderuka. Foto: Terje Svaan