Oslo: Statsbudsjettet legges fram 6. oktober. De ulike fagstatsrådene deltar vanligvis på presentasjonen av egne budsjetter, men i år vil framleggelsen skje uten kulturministeren, skriver Dagsavisen.

Kommunikasjonssjef Hanne Giørtz i Kulturdepartementet sier til avisa at Helleland er blitt bedt om å holde et innlegg på en global konferanse om tro og idrett i Vatikanet. Hun legger til at statsråden likevel vil være tilgjengelig for kommentarer til budsjettet så langt det er mulig.

Fraværet har skapt reaksjoner både blant politikere og i kulturlivet.

– Dette er et uvanlig valg av kulturministeren. Budsjettet er enhver statsråds viktigste sak, sier Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV og tidligere statsråd.

Leder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, sier han er overrasket over valget.

– Det kan være et uttrykk for at hun ikke har fått gjennomslag for sine saker i budsjettkampen mellom ministrene. Vi skulle ønske at Helleland var mer tydelig til stede i kampen for kulturfeltet, sier Pedersen.

Mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF sier han har forståelse for at Hellelands fravær har skapt reaksjoner, men han tolker det ikke som et signal om at det ventes mange kutt i årets budsjett.