Har du piggdekk på bilen, og har tenkt å bruke den i Trondheim i vinter? Da må du punge ut.

1400 kr

For hele vintersesongen er prisen 1400 kroner. Man kan også velge å betale 450 kroner for èn måned, eller 35 kroner for et døgn, ifølge nettsiden til Trondheim parkering.

Gebyret gjelder i hele Trondheim kommune og må betales selv om man kun skal kjøre igjennom kommunen.

Trondheim kommune har også tidligere hatt gebyr for piggdekk, men dette ble fjernet i 2010.

Les også: Sjekk ut reglene for kjøring med vinter- og piggdekk.

Slik betaler du

Trondheim parkering har ansvaret for salg av oblater og håndheving av piggdekkgebyret. Gebyret kan betales via en egen app til smarttelefoner, på en nettside, på egne automater eller ved hjelp av sms. Smarttelefon-appen og nettløsningen er imidlertid ikke klare ennå.

- Smarttelefonappen og webløsningen er enda ikke lansert. Vi planlegger å lansere 15. oktober. Folk må vente med å betale til etter dette, sier Mads Leonhardsen, Trondheim parkerings prosjektleder for piggdekkgebyrprosjektet.

Dette skjer hvis du ikke betaler

Dropper du å betale gebyr risikerer du et tilleggsgebyr på 750 kroner. Det er Trondheim parkerings trafikkbetjenter som skal utføre kontrollen med at folk har betalt.

- Dette er en fullelektronisk løsning uten papiroblater. Betalingen blir registrert på bilnummeret ditt. Trafikkbetjententene kan slå opp på bilnummer og sjekke betaling, opplyser Leonhardsen.

Se også: Parkerte på fortauet. Så kommer parkeringsvakta..

Piggdekk klart best på isføre

NAF gjennomfører årlige tester av vinterdekk. Resultatet av årets test er ikke offentliggjort enda, men i fjorårets test hadde beste piggdekk kortere bremselengde enn beste piggfrie dekk både på isføre og snøføre.

Se også: Vi testet glattkjøringsanlegget på Lånkebanen.

På isføre stoppet det beste piggdekket på 40,3 meter fra 50 km/t, mens det beste piggfrie dekket stoppet etter 55,6 meter. På snøføre var imidlertid forskjellen liten, og i denne kategorien var det enkelte piggfrie dekk som presterte bedre enn mange av piggdekkene.

- Hva er tryggest - piggdekk eller piggfrie dekk?

- Det tryggeste for en hver bilfører er det man føler seg tryggest med. Man skal kjøre med det man selv er trygg på, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen.

Les også: Nå kjører bussene med piggdekk

Refusjon for gamle piggdekk

Dersom du har piggdekk og ønsker å bytte til piggfrie vinterdekk kan du få igjen 1200 kroner. For å få refusjon gjelder imidlertid flere krav, for eksempel må man enten bo i Trondheim, studere i Trondheim eller ha fast jobb i Trondheim. For firmabiler må firmaet ha registrert firmaadresse i Trondheim.

Hvis du tidligere har mottat refusjon for piggdekk på en bil i Trondheim kan du ikke få refusjon igjen for den samme bilen, ifølge Tore Berg som er avdelingsleder i Miljøenheten i Trondheim kommune. Men hvis bilen er solgt vil en ny eier kunne få tilbudet selv om gammel eier har benyttet det, opplyser Berg.

Hele lista over krav finnes på refusjonsskjemaet, som du finner her.

Gjelder i Oslo og Bergen også

Også i Oslo og Bergen må man betale gebyr for å kjøre med piggdekk. Verd å merke seg er at man bare behøver å betale i en kommune.

- Har du kjøpt et sesongoblat i Trondheim gjelder det i alle norske byer, sier Tore Berg i Miljøenheten i Trondheim kommune.

Bare FrP stemte imot gebyret

Det var i desember i 2015 at trondheimspolitikerne vedtok å gjeninnføre piggdekkgebyret. Alle partier bortsett ifra Fremskrittspartiet stemte for innføringen. Piggdekkavgiften kan gi Trondheim kommune 18 millioner kroner i kommunekassa.

Les også: Nå er nesten alle for piggdekkavgift

Satsen for piggdekkgebyret var inntill i år 1200 kroner for en sesong, men er nå altså økt med 200 kroner. Det er imidlertid ikke lokalpolitikere som bestemmer størrelsen på gebyret, dette bestemmes på nasjonalt plan. Lokalpolitikerene bestemmer kun hvilket område gebyret skal gjelde for, ifølge Berg i Miljøenheten.

Disse slipper å betale

Ikke alle må punge ut for å kjøre med piggdekk i Trondheim i vinter. Følgende kjøretøy er nemlig untatt fra å betale: Utrykningskjøretøy, biler i politiets tjeneste, diplomater, traktorer, motorsykler, hengere, strø- og brøytebiler og bil med parkeringsbevis for forflytningshemmede.

Ifølge Berg er unntaksbestemmelser bestemt sentralt igjennom nasjonal forskrift.