«Jeg heter Kristoffer, og i dag ble jeg medlem av Facebook. Dette er min første, og ganske sikkert siste, Facebook-post. Jeg vil at du skal LIKE og DELE den, og nå skal jeg fortelle deg hvorfor.»

Slik starter oppdateringen på skuespiller Kristoffer Joners første Facebook-innlegg noensinne.

Bakgrunnen er at han reagerer sterkt på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg fra 14. november.

meInternasjonal oppmerksomhet

Der viste Listhaug til at New York Times hadde laget sak på at Norge er et av de landene med strengest returpolitikk når det gjelder asylsøkere. Listhaug skrev: «Trøkket på tvangsretur og kursendringen i norsk asylpolitikk under FrP og denne regjeringen blir lagt merke til. Det er bra!»

Dette fikk Joner til å reagere, og klokka 16.33 mandag ettermiddag la han ut det som har tatt helt av på Facebook. med over 10.000 delinger ved 20-tiden.

Donere til Noas i Listhaugs navn

På siden skriver bystyremedlemet i Arbeiderpartiet i Stavanger:

«Saken hun refererer til er fra The New York Times, og handler om en syv år gammel afghansk gutt som etter drøyt fire år ble sendt ut av Norge med tvang. Listhaug avslutter Facebook-innlegget sitt med å oppfordre alle som er enige med henne til å "LIKE og DELE". Så langt har posten hennes blitt LIKT ca. 7000 ganger, og DELT ca. 700 ganger. Sylvi får mene hva hun vil, men at vår innvandrings- og integreringsminister, uansett hvem han eller hun er, oppfører seg på en så respektløs måte, er på ingen måte greit. At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig. At hun i tillegg bruker en "LIK og DEL"-taktikk for å spre disse holdningene ut til flest mulig folk, vil ikke jeg være bekjent med. Og er dessuten ganske kvalmende. (...) La oss bruke Sylvis "LIK og DEL"-taktikk. La oss vise at Norge består av langt flere mennesker, med langt bedre holdninger, enn de ca. 7000 som til nå har valgt å LIKE Sylvis lavmål av et budskap.

Og her kommer det beste. Jeg har vært i dialog med Noas - Norsk organisasjon for asylsøkere, og oppfordrer alle til å gi et bidrag på 100 kroner til deres arbeid – i Sylvi Listhaugs navn. For hver eneste donasjon som kommer inn, vil Sylvi Listhaug motta et personlig takkekort fra Noas. Mitt håp er at hun skal få et trailerlass.. Og føler skammen.»

Rett før kl. 20 er innlegget til Joner delt over 10 000 ganger. Det gleder Noas, men like mye gleder de seg over pengene som renner inn.

2300 takkekort til Listhaug

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Noas sier til Adresseavisen ved 19.30-tiden at de så langt har fått inn 230 000 kroner på aksjonen som Joner har satt i gang.

- Vi er veldig glade for det. Vi opplever at det er mange som reagerer på Sylvi Listhaugs måte å snakke om de som bli rammet av tøffe innstramminger i asylpolitikken, sier Austenå til Adresseavisen.

Hun forteller at det senest i dag ble kjent at en av barnefamiliene som er returnert til Afghanistan, er rammet av en bombe som gikk av i Kabul.

- En gutt i familien er skadet. Sylvi Listhaug har vært veldig begeistret for en artikkel i The New York Times om at vi Norge er strengest i Europa. Vi synes det er positivt at noen nå tar denne måten å snakke om så alvorlige ting på, og snur det 180 grader og bidrar til noe positivt, sier Austenå om Joners initiativ.

Fjernet fra Facebook

Mandag kveld i 19.30-tiden har over 2300 personer donert i Listhaugs navn. Det betyr 2300 takkekort til Listhaug – og 230 000 kroner til Noas.

- Vi håper at det blir mange flere enn det, og så skal vi overlevere en tykk bunke med takkekort til henne. Pengene går til fri rettshjelp til de som trenger det, sier Austenå.

Men en time senere var posten borte fra Facebook.

- Facebook har tatt ned Joners post på grunn av masserapportering fra folk som er imot. Snakk om sensur, sier Austenå til Nettavisen.

Klokka 21.00 var den oppe igjen, og den er nå delt over 23.000 ganger.

Listhaugs rådgiver: Espen Teigen, som tidligere har vært formann i Nord-Trøndelag FpU og stjørdalspolitiker.

- Ikke nytt at Noas er uenig med oss

Sylvi Listhaugs politiske rådgiver Espen Teigen (Frp) sier til Adresseavisen:

- Det er klart at dersom vi skal i ha et rettferdig system, så må dem som får avslag ut. Enten frivillig eller med tvang. Det er klart at det er vanskelige saker med barn, men skal det være rettferdig, er det slik det må være, sier Teigen.

- Hva tenker du om at Noas sier at mange «reagerer på Sylvi Listhaugs måte å snakke om de som bli rammet av tøffe innstramminger»?

- At Noas er uenig med oss, er ikke noe nytt. De er tross alt en interesseorganisasjon for asylsøkere. Men jeg er beroliget over at 59 prosent av det norske folk er fornøyd med jobben til Listhaug, sier Teigen, og viser til en meningsmåling i Dagbladet i august (ekstern lenke).

Klokka 20.05 mandag kveld svarte Listhaug Joner med denne oppdateringen på Facebook.

Her skriver hun blant annet: «LIK OG DEL! Bli med å si klart og tydelig ifra at vi ikke lar oss stoppe av dette hylekoret. Vi vil fortsette å kjempe for en streng og bærekraftig asylpolitikk som sikrer den norske velferdsmodellen!»

Dette Facebook-innlegget postet innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) 14. november.