I en rapport utarbeidet av den såkalte cold case-enheten ved Kripos konkluderes det med at etterforskningen av drapet som skjedde 6. mai 1995, bør etterforskes på nytt.

Det var daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som i fjor høst ba cold case-enheten om å gjennomgå drapssaken. Nåværende Sør-Vest politidistrikt vil onsdag holde en pressekonferanse hvor rapporten og konklusjonen skal presenteres. Kripos vil også delta på konferansen.

– Målet er oppklaring

Birgitte Tengs ble funnet drept nær sitt hjem på Karmøy. Hun var da 17 år gammel. Drapet var den aller første saken som den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. Det ble offentlig kjent i januar i år.

– Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne, sa Steinar Langholm, fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt, da.

– Vårt klare mål er å løse saken, konstaterte han.

Cold case-enheten for uoppklarte saker består av en seksjonsleder, en politiadvokat, tre drapsetterforskere, en kriminaltekniker, en kriminalanalytiker og en psykologspesialist.

Bare dager etter at cold case-gruppen kunngjorde at den ville se på Tengs-saken, hadde Kripos fått inn rundt 20 tips.

Erstatning

Etterforskningen av forbrytelsen har tatt mange ulike vendinger i årene som er gått siden 1995.

To år etter drapet ble Birgitte Tengs' fetter pågrepet og siktet for drapet. Han ble først funnet skyldig i Karmsund herredsrett, men så frifunnet etter anke til Gulating lagmannsrett. Til tross for frifinnelsen i lagmannsretten, ble fetteren dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har i etterkant dømt den norske staten til å betale 25.000 euro i erstatning til fetteren. Han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten etter straffesaken.