Navnet Espen Thoresen Hværsaagod Takkskalduha er et resultat av navneloven fra 2003. Da ble det lov å hete mye det tidligere ikke hadde vært mulig å kalle seg. Ektefeller og samboere fikk for første gang lov til å ta hverandres etternavn som mellomnavn, og samboere fikk lov til å ta den andres etternavn.

Par og etternavn

Men ingen har studert navnestatistikken på en slik måte at vi kan vite hva liberaliseringen i den nye loven ført til. Stipendiat Line Førre Grønstad ved Universitetet i Bergen skulle gjerne hatt mer tall på hvordan par har tatt i bruk navneloven. Hun jobber med en doktorgrad i kulturvitenskap om menn som skifter navn. Hun slår fast at det skjedde store endringer i den nye navneloven fra 2003.

- Jeg etterlyser kunnskap om hva endringen i navneloven betyr i parforhold, sier Grønstad. Hun lurer på om samboere bytter navn og om ektepar lager seg nye bindestreksnavn med sine opprinnelige etternavn.

- Hvor mange kvinner og hvor mange menn bytter til partneren sitt navn og hvordan har utviklingen vært? spør Line Førre Grønstad.

Mens nybakte foreldre velger fars etternavn til barnet, viser forskning at det ikke er far, men mor som er sjefen når det dreier seg om fornavn.

Etternavn blir mellomnavn

Selv har hun et navn som først ble lov i 2003. Hun har mannens etternavn som mellomnavn, og mannen har hennes etternavn som mellomnavn.

- Navneloven fra 2003 har gjort det mulig å ha likestilte navn.

Det vi vet, er at mange nyfødte får navn med bindestrek. I 2015 fikk 8,6 prosent av norske barn navn med bindestrek, viser tall navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå (SSB) har satt sammen.

Vet så sørgelig lite

Men han vet ikke om foreldrene også tar i bruk de samme bindestreksnavnene.

- Vi vet så sørgelig lite, og det er så trist, sier navnestatistikeren som opplever stor interesse for navn og navneskikker. Han er usikker på om det er mulig å lage en oversikt over hvordan navneskikkene i norske familier er nå.

- Det er et stort og omfattende arbeid som vil koste mye penger, sier han. Spørsmålet er hvem som skal finansiere en oversikt over navnene til den voksne norske befolkningen, om de har endret navn og hvorfor.

Er du lei av navnet ditt? Du kan skifte både fornavn og etternavn

Ny navneskikk for par? Stipendiat Line Førre Grønstad ved Universitetet i Bergen skulle gjerne hatt mer tall på hvordan par har tatt i bruk navneloven. Hun lurer på om samboere bytter navn og om ektepar lager seg nye bindestreksnavn med sine opprinnelige etternavn. Foto: Universitetet i Bergen
Navnestatistiker Jørgen Ouren, Statistisk sentralbyrå Foto: SSB
Iwar Arnstad skiftet navn fra Andersson for at hele familien skulle ha samme etternavn. Nå er Iwar og Eli separert, men han beholder navnet for fortsatt å ha samme navn som barna. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen