Sammen med Reitås og Finseth er Erik Sommerseth fra Fauske og Trond Helland fra Grimstad. De fire dro til øya 2. desember og skal være der til månedsskiftet mai/juni.

- Vi fire stykker som jobber og bor på den meteorologiske stasjonen. Julaften var vi i den gamle fangsthytta «Nilsebu» som ble satt opp i 1908, der vi spiste den tradisjonelle julegrøten. God stemning i ei lita fangsthytte med stearinlys, varm grøt og spekemat mens storhavet slo innover stranda rett utenfor, forteller Bjørn Ove Finseth.

Omlag syv kilometer nord for sørspissen av øya ligger Hopen Meteorologiske Stasjon. Stedet de fire bor på er den østligste faste bosetning på Svalbard. Kystvakta transporterer forsyninger et par ganger i året. Om vinteren kommer forsyninger med helikopter.

Middeltemperaturen i august, som er den varmeste måneden ligger på rundt to plussgrader. Mars er som regel den kaldeste måneden og da ligger snittet på rundt tolv minus. Årlig gjennomsnittsnedbør er 476 millimeter. Julehelgen for karene på målestasjonen har startet med bra vær:

- Vi har fått et lett snødrag, nesten vindstille og temperatur så vidt under null, så vi skal få en rolig og fin jul. Lørdag ettermiddag blir det tradisjonell ribbemiddag med multer og fløte til dessert, sier Finseth.

Fra venstre: Erik Sommerseth fra Fauske, Hans-Olaf Reitås fra Meråker, Trond Helland fra Grimstad og Bjørn Ove Finseth fra Leksvik. Foto: Privat